Nagyvilág
menekült (Array)

A csehek tárgyalnának, visszaküldenék ide a menekülteket

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2015. 08. 05. 20:43

Csehország tárgyalni kíván Magyarországgal, hogy fogadja vissza azokat a menekülteket, akiket a dublini egyezmény alapján vissza kell fogadnia, mondta Miloslav Koudelny, a csehországi menekülttáborok kezelőségének igazgatója.

“Levelet írtunk a magyar belügyminiszternek, amelyben követeljük a helyzet normalizálását” – mondta Koudelny újságíróknak.

Az igazgató utalt arra, hogy a cseh hatóságok mintegy 470, Magyarországról érkezett menekültet vettek őrizetbe, de állítása szerint Magyarország közülük csak 50-et fogadott vissza. Koudelny szerint a cseh belügyminisztérium képviselői Magyarországra utaznak, hogy magyar partnereikkel megtárgyalják a menekültek visszaadásának feltételeit.

Csehországban az utóbbi hetekben naponta mintegy 40 illegális bevándorlót vesznek őrizetbe a hatóságok. A dublini egyezmény alapján az őrizetbe vett külföldieket visszaküldik abba az országba, ahol menedéket kértek. A csehek ugyanakkor a bevándorlókat azokba az országokba is visszaküldik, amelyikből Csehország területére érkeztek.

Koudelny emlékeztetett: Magyarország, ahová eddig már több mint százezer illegális bevándorló érkezett, jelenleg képtelen visszafogadni a többi uniós országból azokat a menekülteket, amelyek a szerb-magyar határon keresztül érkeztek az Európai Unió területére. Budapest ezért arra kérte uniós partnereit, hogy egyelőre októberig ne küldjék vissza a náluk őrizetbe vett, Magyarországon keresztül az EU-ba érkezett menekülteket.

Milan Majer, a cseh idegenrendészet vezetője szerint a szóban forgó országoknak hét napon belül kell visszavenniük az érintetteket.

Csehország a menekültek számára nem célország, ők döntően Nyugat-Európába szeretnének eljutni. A cseh hatóságok a megfelelő iratok nélkül az országba érkező menekülteket őrizetbe veszik és menekülttáborban helyezik el. Június 17-étől, amikor megerősítették a cseh határok őrzését, 1050 külföldit vettek őrizetbe. Közülük eddig csak négyen kértek menedéket Csehországban – mutatott rá Majer.

 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Debrecen, 2016. november 23.
Dézsi Ágnes háziorvos influenza elleni védőoltást ad be egy páciensnek Debrecenben 2016. november 23-án. Az idei szezonban a 60 éven felüliek és a rizikócsoportba tartozók védőoltásához 1,3 millió adag térítésmentes influenza elleni oltóanyag áll rendelkezésre.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.