Nagyvilág

Lurkók rongálták meg az újszentesi Petőfi-szobrot

petofi-emlekmu-megorngalva(210x140).jpg (Array)
petofi-emlekmu-megorngalva(210x140).jpg (Array)

Rosszcsont kölykök, nem nacionalista vandálok felelnek azért a vandalizmusért, ami a temesvári emlékoszlopot érte.

Véletlenül rongálták meg a bánsági Újszentes központi parkjában álló Petőfi-emlékművet – közölte keddi hírlevelében a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ). A rongálás körülményeit Miklós Árpád, a Temesvárral határos Újszentes RMDSZ-es alpolgármestere tisztázta a térfigyelő kamerák által rögzített képek ellenőrzése után.

„A felvételekből egyértelműen kiderül, hogy nem magyarellenes cselekedetről van szó, hanem diákcsínyről. A parkban labdázó diákok eltalálták az emlékművet. A Petőfi Sándort ábrázoló dombormű ennek nyomán leesett és darabokra tört” – idézte a közlemény az alpolgármestert. Miklós szerint már előkészítették aű helyreállítási munkálatokat, és hamarosan restaurálják a talapzatot és az emléktáblát is, és visszakerül a helyére a dombormű.

Az újszentesi Petőfi-emlékművet a múlt hét végén rongálták meg. A református templom előtti parkban 1945-ben felavatott kőoszlop annak állított emléket, hogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején császári uralom alatt maradt Temesvárt ostromló Vécsey Károly serege felismerte és megéljenezte a Bem tábornok oldalán hozzájuk látogató Petőfit. Újszentest 42 évvel később alapították az egykori események helyszínén szentesi telepesek. A település az elmúlt két évtizedben összeolvadt Temesvárral, és elveszítette magyar jellegét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik