Nagyvilág

Kötelező az új Szuezi-csatornát dicsőíteni az egyiptomi mecsetekben

szuezi-csatorna (Array)
szuezi-csatorna (Array)

Semjén Zsolt most ne figyeljen.

Kötelező lesz az új Szuezi-csatornát dicsőíteniük az egyiptomi mecsetekben pénteken prédikáló imámoknak – tudósít az MTI. Azok a hitszónokok, akik eltérnek az elvárástól, a hatóságok megtorlásával számolhatnak.

Csütörtökön nyitják meg az új Szuezi-csatornát, az átadást az észak-afrikai ország vezetése a forradalmi évek gazdasági és politikai káoszának lezárásaként kezeli, sőt, történelmi jelentőségűként állítja be. A munkálatok eredetileg három évig tartottak volna, de esz-Szíszi államfő utasítására mindössze egy év alatt befejezték.

Az imámok által pénteken előadandó prédikáció kiszivárgott szövege szerint az új csatorna „az Egyiptom szabotálására törekvő, a nép képességeit meghiúsítani akaró ellenséges erőkkel szembeni kitartás szimbóluma”.

Az építkezés során az 1869-ben épült másik szuezi csatornával párhuzamosan kiástak egy 35 kilométer hosszú medret, a régit pedig egy 37 kilométeres szakaszon kiszélesítették. Így lehetővé válik a kétirányú közlekedés, a remények szerint megduplázódhat a forgalom, a beszedett díjakból származó bevétel pedig 2023-ra a jelenlegi 5 milliárd dollárról 13,5 milliárdra nőhet.

A csütörtöki megnyitóra a szélsőséges milíciák támadásaitól tartva az egyiptomi biztonsági erők tízezer tagját vezénylik ki. Egy tábornok tömören azt nyilatkozta az egyik napilapnak, hogy „aki meg akarja hiúsítani az ünnepélyt, annak elvágjuk a torkát”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik