Nagyvilág

Kéne az oroszoknak némi Jeges-tenger

eszaki-sark(210x140).jpg (Array)
eszaki-sark(210x140).jpg (Array)

Megint az ENSZ-nek lobogtatja tudományos eredményeit Moszkva, amik igazolhatják, hogy jár nekik egymillió négyzetkilométernyi self olajostul-gázostul.

Sokadszorra jelentkeztek be az oroszok a Jeges-tenger alatti kontinentális talapzatért, az ENSZ-en próbálják átverni, hogy ismerje el uralmuk 1,2 millió négyzetkilométer felett – írja a BBC. Utoljára 2001-ben próbálkoztak az ENSZ-nél ezzel, de akkor lesöpörte a világszervezet szakbizottsága a nyomulást.

Moszkva most azzal indokolja a felmelegített igényeket, hogy új tudományos eredmények támasztják azokat alá. Egy gond lehet: a többi sarkköri ország – Norvégia, Kanada, az Egyesült Államok és Grönland által Dánia – nem támogatja az orosz elképzelést.

 

A helyzet nem meglepő: zsugorodik az Északi-sark körüli tengeri jégtakaró és a Jeges-tenger alatt lehet a világ felfedezetlen olaj- és gázkészletének negyede. Ezért mindenki nagyon szeretne területeket a környéken, hogy kitermelhessen.

Az oroszok 2007-ben tettek is egy látványos lépést, amikor egy tengeralattjáróval lemerültek az Északi-sarknál a tengerfenékre és letettek egy orosz zászlót oda. Oroszország épp egy hete jelentette be, hogy növeli katonai erejét a sarkvidéken, új jégtörőflottát állít hadrendbe, nemrég pedig óriási arktikus hadgyakorlatot tartottak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik