Nagyvilág

Hangulatot javít a szlovák kormány

Egyebek mellett áfacsökkentést és minimálbérnövekedést jelentettek be Ficóék.

Hangulatjavító lépéseket jelentett be Robert Fico szlovák miniszterelnök – tudósít az MTI. A szlovák kormány 15 pontból álló „második szociális csomagja” széleskörű, többségében tartós hatású jóléti intézkedéseket vezet be. Fico szerint ennek költségeit az adóbeszedés hatékonyságának növelésével teremtik elő.

A már megvalósított első csomag, a most bejelentett második és a tervezett harmadik költségeit egymilliárd euróra becsüli a kormány. A most megvalósítandó intézkedések egyik fontos eleme, hogy 20-ról 10 százalékra csökkentik az áfát egyes alapélelmiszerekre vonatkozóan – ez főleg a húst, halat, tejet, pékárut fogja érinteni. A fagyasztott élelmiszerekre az intézkedés nem terjed ki – mondta Fico, azzal indokolva, hogy a hazai termelőknek akarnak segíteni.

Növelik az anyasági szabadságon lévő, valamint a gyermeküket munkaviszony mellett nevelő kismamák szülői támogatását, de a minimálbért is – utóbbi összege meghaladja majd a 123 ezer forintot. A magas munkanélküliséggel küzdő járások számára komplex intézkedéscsomagot dolgoznak ki, melynek része a munkáltatók adó- és járulékmentessége, valamint a munkavállalók utazási kedvezményei.

A szlovák állam támogatni fogja az általános- és középiskolás gyermekek iskolai kirándulásait, valamint a nyugdíjasok és rászorulók gyógyszerköltségeit is. Fico decemberre ígérte a harmadik szociális csomag bemutatását, melynek fő eleme a gazdasági fejlődés és a munkahelyteremtés ösztönzése lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik