Nagyvilág

Halálra marták a tálibok Omár molla fiát

afganisztan(960x640).jpg (Array)
afganisztan(960x640).jpg (Array)

Addig marakodtak a Talibán tagjai, míg megölték Jákúbot, a hírhedt és 2013-ban meghalt Omár fiát. Egyre nagyobb a szakadék az iszlamista lázadócsoporton belül.

Meggyilkolták az afganisztáni tálib mozgalmat megalapító Omár molla legidősebb fiát, aki nem ismerte el a csoport múlt héten megválasztott új vezetőjét – jelentette az afgán média kedden. “Jákúb mollát, Omár molla fiát néhány nappal ezelőtt megölték” – közölte a Daily Outlook Afghanistan helyi lap a kabuli törvényhozás egyik tagjára hivatkozva. A néhai lázadóvezér fiának haláláról a Tolo televíziós csatorna is beszámolt.

A Pakisztánban székelő tálib törzsi tanács által megválasztott Manszúr mollát támogató erők az utóbbi napokban többször összecsaptak a döntést ellenző frakció tagjaival az észak-afganisztáni Kunduz és a nyugat-afganisztáni Herát tartományban. Manszúrt azután választották meg, hogy a tálib mozgalom bejelentést tett Omár molla még 2013-ban bekövetkezett haláláról.

Ugyancsak kedden Tajjab Aga, a tálibok katari politikai irodájának igazgatója lemondott a posztjáról. A tisztviselő “történelmi hibának” nevezte, hogy a mozgalom vezetése éveken keresztül eltitkolta Omár molla halálát. A tálibok egyelőre nem kommentálták a történteket, mindössze közleményben tagadták a szervezet válságáról és a belső törésvonalakról szóló “ellenséges propagandát”.

A legutóbbi fejleményekkel beigazolódni látszik az az elemzői jóslat, hogy a pakisztáni hatóságokkal szoros kapcsolatban álló Manszúr megválasztása tovább mélyítheti a mozgalmon belüli törésvonalakat. A tálibok 2013-ban nyitották meg első külföldi képviseletüket a katari Dohában. A képviselet fő célja, hogy az afgán vezetés és a külföldi kormányok kapcsolatba tudjanak lépni és béketárgyalásokat tudjanak folytatni a 2001-es amerikai beavatkozás során megdöntött, és azóta kormányellenes felkelést folytató tálibokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik