Nagyvilág

Belebukott a német főügyész a Netzpolitik-ügybe

netzpolitik (Array)
netzpolitik (Array)

Az oknyomozó portál újságírói megúszhatják a hazaárulási vádakat, bár a belső elhárítás dokumentumait szivárogatták ki. Angela Merkel kormánya a sajtó oldalára állt.

Menesztette a német igazságügyi miniszter a szövetségi legfőbb ügyészt kedden a Netzpolitik.org hírblog cikkei miatt hazaárulás gyanújával indított eljárás miatt. Heiko Maas igazságügyi miniszter Berlinben kedd este elmondta: közölte Harald Range legfőbb ügyésszel, hogy a kancellári hivatallal egyetértésben még kedden kezdeményezi az államfőnél nyugállományba helyezését, mert “tartósan sérült” a munkájába vetett bizalma.

A miniszter azt mondta, hogy nem felel meg a tényeknek Range délelőtti kijelentése, miszerint a minisztériumtól azt az utasítást kapta, hogy vonja vissza a Netzpolitik.org körüli ügyre vonatkozó független jogi szakvélemény elkészítésére szóló megbízást. Range délelőtt azt mondta, hogy az utasításnak eleget tett, de hozzátette, “elviselhetetlen beavatkozás az igazságszolgáltatás függetlenségébe, ha befolyásolnak eljárásokat, mert azok várható eredménye politikailag nem tűnik hasznosnak”.

Range szerint a szakvélemény előzetes megállapításai alátámasztották a szövetségi legfőbb ügyészség és a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) álláspontját, miszerint a hírblog államtitkot sértett a kifogásolt cikkeivel. A legfőbb ügyész állításával szemben valójában pénteken megállapodtak a főügyésszel abban, hogy még a szakvélemény előzetes megállapításairól szóló jelentés beérkezése előtt visszavonja a megbízást – mondta Heiko Maas.

Az államvédelmi ügyekben illetékes legmagasabb szintű vádhatóság szakmai felügyeletét ellátó igazságügyi miniszter hozzátette, hogy Harald Range utódjának Peter Frank bajor tartományi főügyészt javasolja.

A digitális átalakulás jogi, politikai vonatkozásaival foglalkozó hírblog az áprilisban megjelent két cikkben a BfV-nek az online kommunikáció megfigyelésének kiterjesztéséről szóló tervéről számolt be a belső elhárítás bizalmas dokumentumait ismertetve. A legfőbb ügyészség az előző csütörtökön indított eljárást Netzpolitik ellen. Pénteken Range bejelentette, hogy csupán egy külső, független szakvélemény elkészítésére adtak megbízást, és annak megérkezéséig nem tesznek semmi más intézkedést.

Pénteken Heiko Maas jelezte, hogy nem tartja helyesnek az eljárás megindítását, mert nyilvánvalóan nem merül fel az a gyanú a Netzpolitik újságírói ellen, hogy ártani akartak Németországnak vagy idegen hatalmat akarnak szolgálni. Hétfőn Christiane Wirtz helyettes kormányszóvivő azt mondta, hogy Angela Merkel kancellár osztja az igazságügyi miniszter álláspontját, a sajtó- és véleményszabadságot pedig az egész kormány rendkívül fontos értéknek tartja, és nagy körültekintést javasol az azzal összefüggő ügyekben – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik