Nagyvilág

Az olasz államtitkár odapirított Orbánnak: a falak megosztják Európát

orban-napszemuvege(960x640).jpg (Array)
orban-napszemuvege(960x640).jpg (Array)

"Azt hiszem, hogy aki Budapesten kormányoz, ellentétes irányba halad az olasz kormány által vallott értékekkel. Újabb falak emelése csak megosztottabb Európához vezet" - mondta Sandro Gozi.

Az olasz kormány európai uniós ügyekért felelős államtitkára az Il Giornale di Brescia című, észak-olaszországi napilap keddi számában mondta el véleményét a határzárról, kritizálva a többi EU-tagállam migrációs politikáját is. Sandro Gozi az interjúban azt foglalta össze, amiről a balközép kormányerő, a Demokrata Párt (PD) Bresciában előző nap rendezett nyári párttalálkozóján beszélt.

A magyar-szerb határszakaszon épülő kerítéssel kapcsolatban az államtitkár úgy fogalmazott:

“Azt hiszem, hogy aki Budapesten kormányoz, ellentétes irányba halad az olasz kormány által vallott értékekkel. Újabb falak emelése csak megosztottabb Európához vezet, amelyben a demagógiával üzérkedők kerekednek felül. Európának arra van szüksége, hogy visszataláljon egyik alapvető értékéhez, a szolidaritáshoz.”

Sandro Gozi – akinek országába sok bevándorló érkezik a Földközi-tengeren át – hangsúlyozta, hogy Európában “nincs szükség belső falakra”. A migráció transznacionális jelenség, amelyre szerinte csakis közös európai megoldás adható.

“Azzal hitegetni, hogy máról holnapra meg lehet oldani (a problémát), az emberek becsapását jelenti” – mondta.

Későn ébredtek

Az olasz államtitkár úgy vélte, hogy az EU sokáig nem vett tudomást a migráció okozta problémákról. Mint fogalmazott, Nagy-Britannia most hirtelen felfedezte a migráció okozta vészhelyzetet. A francia-olasz határátkelők lezárását pedig (az Itáliából Franciaországba tartó bevándorlók előtt) Gozi az európai politika csúnya fejezetének nevezte.

Az illegális bevándorlók befogadását, valamint a római kormány migrációs politikáját kritizáló olasz ellenzéki pártok közül Sandro Gozi az Északi Ligát említette meg, kijelentve, hogy az egoizmus nem segít a helyzet megoldásában. Arra utalt, hogy a szélsőséges Északi Liga vezette olasz tartományok és városok nemet mondtak a bevándorlók befogadására.
Az államtitkár kifejtette, hogy osztja a terrorizmustól való félelmeket, de a Szíriából érkezők éppen az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet fegyveresei elől menekülnek, ezért “ezektől az emberektől nem idegenkedhetünk”.

A PD bresciai találkozóján felszólaló Luigi Morgano, a párt európai parlamenti képviselője elmondta, hogy 2015 első negyedévében az EU tagállamaiban benyújtott 185 ezer menekültkérelem közül 73 ezret Németországban adtak be, míg a második helyen álló Magyarországra mintegy 33 ezer, Olaszországra pedig több mint 15 ezer kérelem jutott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik