Nagyvilág

Az előrehozott választások felé csúszkál Törökország

erdogan (Array)
erdogan (Array)

Recep Tayyip Erdogan nem tud nyugalmat varázsolni Törökországba. Egykori pártja mellé senki sem akar beállni koalíciós partnernek, és a lakosság ellenzi a kurdok elleni hadjáratot is.

Támogatná a török Igazság és Fejlődés Pártjából (AKP) alakítandó kisebbségi kormányt az ellenzéki Nemzeti Cselekvés Pártja (MHP), ha előre hozott parlamenti választásokat írnak ki novemberre – mondta Semih Yalcin, az ultranacionalista párt elnökhelyettese kedden a Reutersnek.

Az AKP, ami több mint 10 éven keresztül egyedül kormányzott Törökországban, júniusban először elvesztette többségét az általános választásokon. A párt mostanáig kevés erőfeszítést tett arra, hogy koalíciós partnert találjon, bár a többi párt sem akart velük koalícióra lépni. Az AKP-nak három héten belül kell eldöntenie, hogy koalíciós kormányt alakít-e, megpróbál továbbra is egyedül kormányozni vagy új választást ír ki.

“Csak akkor támogatjuk az AKP által alakítandó kisebbségi kormányt, ha kiírja az előre hozott választások időpontját” – mondta Yalcin. A politikus hozzátette, hogy az MHP nem számol egy, az AKP-val alakítandó koalíció lehetőségével, hacsak az nem teljesít bizonyos feltételeket, beleértve a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) állásai ellen indított támadások leállítását.

A kurdok elleni hadjárat ellen

A múlt kedden Recep Tayyip Erdogan török köztársasági elnök azt mondta, a kurd békefolyamatot “lehetetlen folytatni”, miután nemrégiben török harci gépek támadtak a PKK észak-iraki állásaira, válaszként a török biztonsági erők elleni, több halálos áldozatot követelő támadássorozatra.

A törökök többsége szerint leginkább maga Erdogan áll egy koalíció létrejöttének útjában, és a lakosság kétharmada úgy gondolja, hogy a katonai fellépéssel az AKP egy esetleges előrehozott választáson kíván jobb eredményeket elérni – derül ki a Gezici nevű közvélemény-kutató keddi felméréséből.

A július végén megkérdezett 4860 ember 41,9 százaléka szavazna az AKP-ra, ami valamivel több, mint a júniusi 40,9 százalék. A felmérés szerint a fő ellenzéki erő, a Köztársasági Néppárt (CHP) támogatottságát csak 26,3 százalékra tudta növelni. A szélsőjobboldali MHP népszerűsége 15,3%-ra esett vissza. Az AKP és a CHP közötti előzetes koalíciós tárgyalások hétfőn zárultak, de határozott előrelépésnek kevés jele mutatkozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik