Nagyvilág

A Földközi-tengerbe veszett migránsok és menekültek száma elérte a kétezret

menekultek(960x640).jpg (Array)
menekultek(960x640).jpg (Array)

A halálesetek többségét az olasz partok felé tartó menekültek körében regisztrálták - közölte kedden a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM).

“A vízbe veszett migránsok és menekültek száma a hétvégén, sajnos, elérte a kétezret” – mondta sajtótájékoztatóján Itayi Virri, a genfi székhelyű szervezet szóvivője.

Az IOM legfrissebb adatai szerint idén eddig mintegy 188 ezer illegális bevándorló érkezett a Földközi-tengeren keresztül Európába. A szóvivő szerint ez a szám “nagyon gyorsan el fogja érni” a lélektani határnak számító 200 ezret.

A Földközi-tengeren keresztül Európába érkezett migránsok közül 97 ezren Görögországban, további több mint 90 ezren pedig Olaszországban értek partot.

A legtöbben az Észak-Afrikából Olaszországba indulók közül – legalább 1930-an – vesztették életüket, a Törökországból Görögországba eljutni próbálók között pedig hatvan halottat jegyeztek fel. Az összesítés tizenkilenc migráns múlt hét végi halálával emelkedett 2000 fölé. Ők Szicília közelében vesztették életüket – többük halálát a kimerültség okozta, mások közülük szomjan haltak, miután ivóvizüket inkább a hajó motorjának hűtésére használták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik