Nagyvilág

350 km/órás széllel fog lecsapni a szupertájfun

Tajfun-Japanban(960x640).jpg (Array)
Tajfun-Japanban(960x640).jpg (Array)

Idén még nem volt ennél erősebb vihar a Föld bolygón, pusztító lehet a Soudelor tájfun hatása Kelet-Ázsiában.

A legrosszabbra készülhet fel Japán, Tajvan és Kína, miután az Északi-Mariana-szigetek lakosai megtapasztalhatták a Soudelor tájfun erejét – írja az ausztrál News.com.au. Kedden minősítették az idei év legerősebb viharává a világon a mostanit, ami a maga 354 kilométer per órás széllökéseivel ötös kategóriájúvá vált (az ötös skálán).

A News.com szerint erősebb ez a vihar, mint a Vanuatut megtépázó és tízezreket hajléktalanná tevő Pam ciklon volt az év elején. Mindenesetre a Mariana-szigetek halálos áldozat nélkül átvészelte a vihart, de nagyon súlyos károk maradtak hátra, Ralph Torres ügyvivő kormányzó katasztrófa- és vészhelyzetet hirdetett. Jelenleg 400-an kucorognak átmeneti szállásokon, mert a vihar levitte a házaik tetejét.

 

Az Amerikai Vöröskereszt helyszínen lévő munkatársa felborított autókat, sorban kitépett villanypóznákat és leszaggatott háztetőket látott. A fő szigeten, Saipanon alig járhatók az utak és a kikötő is károkat szenvedett.

Most arra figyelmeztetnek, hogy a nyílegyenesen Tajvannak tartó (de nagyon déli japán szigeteket is érintő) vihar erősödni fog a következő 24 órában, majd ahogy partot ér, lassan lecsendesedik 4-es vagy 3-as szintű viharrá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik