Nagyvilág

Vérrel és verejtékkel juthatunk majd Kanadába

Megnehezíti Kanada jövő március idusától a beutazást az országba. Rengeteg papírt igényelhetnek a hatóságok és még így is visszafordíthatnak az utolsó pillanatban.

Elektronikus utazási engedélyt készül bevezetni a kanadai kormány – írja a Hvg.hu. Jövő március 15-től online kell regisztrálni, amit relatíve gyorsan elbírálnak. Így nem a repülőtéren fog az ember szembesülni azzal, hogy nem engedik be és veszett a repjegye, mindössze hét kanadai dollárt bukik az eljárással.

Az új rendszer viszont aggályosan sok adatot kérhet: orvosi, rendőrségi adatokat, meghívólevelet, de akár interjút is készíthetnek. Még ez is kevés lehet, meg kell győzni a tisztviselőt, hogy lesz elég pénz, lesz hol lakni kint, na meg hogy tényleg hazatér-e a kanadai túra után. Érdekesség, hogy mindez csak a légi beutazásra vonatkozik, aki szárazföldön (tehát az USA-ból) vagy tengeren érkezik, annak elég a szokásos okmányokat bemutatni.

A rendszer tehát megnehezíti a beutazást, bankkártya, útlevél és e-mail-cím nélkül nem lehet majd bejutni, és ha pozitívan bírálják is el az ember igényét, még akkor is visszafordíthatják később. Több eset keringett mostanság olyanokról, akiknek minden fenti dolguk rendben volt, mégis a reptéren szembesültek vele, hogy már a repülőre se szállhatnak fel. A lap által korábban megírt roma írónő esete annyiban pozitívan végződött, hogy az Austrian Airlinestól kártérítést kapott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik