Nagyvilág

Százakat mészárolhatott le a brazil rendőrség

favela (Array)
favela (Array)

Szabályos háborút vív a brazil katonai rendőrség Rio de Janeiro szegénynegyedeiben a dílerekkel. Nem gondolta volna senki eddig, mennyi áldozata volt ennek a harcnak.

Az utóbbi öt évben mintegy 1500 embert ölhetett meg a riói rendőrség a nagyváros szegénynegyedeiben – közölte a BBC az Amnesty International jelentése nyomán. Sokszor olyanokat lőttek agyon, akik már megadták magukat vagy megsebesültek, raádásul több gyilkosságot el is tussoltak.

A katonai rendőrség még nem reagált, de a szakszervezet közölte, az elesett rendőrök száma is magas. Csak Rio de Janeiróban 114 rendőrt öltek meg 2014-ben a Sindpol nevű szakszervezet szerint. A rendőrség rendszeresen azzal védekezik, hogy csak önvédelemből lő, ha bemerészkednek egységei a hírhedt riói nyomornegyedekbe, a favelákba, hogy megküzdjenek a drogmaffiával.

A jövő évi riói olimpia előtt nyilvánosságra hozott Amnesty-jelentés szerint a rendőrök zömmel fiatal, szegény, fekete férfiakat lőnek le (ahogy pár ezer kilométerrel északabbra, az USA-ban is). Az utóbbi öt évben regisztrált emberölések 15 százalékát rendőrök követték el a városban. 2012-ben az áldozatok fele 15-29 év közötti, 77 százaléka fekete volt.

Az Amnesty tehát azt is állítja, hogy ezeket az eseteket sokszor nem vizsgálják ki, és a felelősök nem állnak az igazságszolgáltatás elé. A riói ügyész hivatal közölte a BBC-vel, hogy 2010-15 között 587 rendőr került bíróság elé.

Atila Roque az Amnesty helyi szervezetétől elmondta, a rendőrség drogellenes háborúja nem vezet sehova, viszont gyakran használnak aránytalan erőszakot. A BBC Douglas Rafael da Silva Pereira, egy profi táncos agyonlövését hozza fel példának, ami után zavargások törtek ki. A fiú anyja már fel van rá készülve, hogy ezt az esetet is a szőnyeg alá seprik, ezért maga kezdett nyomozni. Hozzátette, a szemtanúk meg vannak félemlítve, ezért maradnak inkább csendben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik