menekultek(960x640).jpg (Array)
Nagyvilág

Segítene Budapestnek, ha nem kellene visszafogadnia migránsokat

Az EU menekültügyben kevésbé érintett országai most azzal segíthetnének Budapestnek, ha nem küldenék vissza Magyarországra azokat az illegális bevándorlókat, akiket a dublini egyezmény alapján visszaküldhetnek, vélekedett Dusan Drbohlav cseh szociológus.

Magyarország – Olaszországhoz és Görögországhoz hasonlóan – jelenleg nehéz helyzetben van, és nem tudja visszafogadni a területéről továbbutazó, de az Európai Unió más országaiban őrizetbe vett menekülteket. “Azonnali megoldást jelentene a helyzetre, ha az érintett országok megtartanák maguknak a +magyar+ menekülteket” – jelentette ki Drbohlav.

Rámutatott: néhány ország jelenleg már nem küldi vissza Olaszországba vagy Görögországba a bevándorlókat, mert tudja, hogy ez a két állam nem képes megbirkózni a problémával. “A magyarokról szintén elmondhatnánk, hogy válságban vannak, ezért a menekülteket nem küldjük vissza hozzájuk” – szögezte le.

Pintér Sándor magyar belügyminiszter pénteki közlése szerint július közepéig több mint 19 ezer érdemi megkeresés érkezett Magyarországra az úgynevezett dublini eljárásban átadni tervezett bevándorlók ügyében. A cseh szociológusnak meggyőződése, hogy az egyes országok külön-külön nem tudnak megbirkózni a problémával, s a helyzetet átfogó módon csak uniós szinten lehet rendezni.

Drbohlav ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy a menekültek problémáit komolyan kell venni, mert többnyire komoly okok miatt keltek útra. “Kinyilváníthatjuk, hogy nem akarjuk őket, de ez nem megoldás” – szögezte le a társadalomtudós. Úgy vélte: el kell érni, hogy azokban az országokban, ahonnan az emberek menekülnek, megnyugodjon a politikai helyzet, majd hatékony gazdasági segítséget kell nyújtani ezeknek az országoknak. “Erre eddig nem került sor” – jegyezte meg.

Ajánlott videó