Nagyvilág

Obamát most gyűlölni fogják a republikánusok

erőmű-kémény (Array)
erőmű-kémény (Array)

Óriási kibocsátáscsökkentést akar elérni az amerikai elnök 2030-ig, csakhogy ezzel nem mindenki ért egyet Amerikában.

A klímaváltozás elleni küzdelem jegyében a 2005-ös szinttel szembeni 32 százalékos csökkentést irányzott elő 2030-ig az erőművek széndioxid-kibocsátásában az amerikai Tisztaenergia-program, amit hétfőn ismertetett a Fehér Házban Barack Obama elnök és Gina McCarthy, a Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) igazgatója.

A Fehér Ház által kiadott közlemény szerint ez 9 százalékkal több, mint amennyi a csökkentés mértékére vonatkozó eredeti javaslatban szerepelt. Obama a program ismertetőjén azt mondta, hogy nincs nagyobb kihívás az emberiség jövőjével szemben, mint a klímaváltozás, amit ha nem kezelnek helyesen, nem lehet majd megfordítani, és ahhoz nem lehet majd alkalmazkodni.

Ezzel egy gond lesz: a szén- és olajlobbi különösen erős Amerikában, így várhatóan mindent meg fognak tenni azért, hogy megtorpedózzák Obama elnökségének e megkoronását. Ebben hű szövetségeseik lesznek az amerikai republikánusok, így nagyon sok fog múlni azon, hogy melyik párt jelöltje nyeri jövőre az elnökválasztást. Miközben év végén megtartják a párizsi klímacsúcsot és a másik nagy kibocsátó, Kína is ambiciózus környezetvédelmi programokba kezdett, a világ nagy környezetvédelmi céljait is romba döntheti, ha egy felmelegedés-szkeptikus vezetés kerül hatalomra az USA-ban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik