Nagyvilág

Menekültekkel raknák rendbe Toszkánát a vihar után

toszkánai vihar (Array)
toszkánai vihar (Array)

Eddig is gyakran előfordult, hogy önként jelentkeztek romeltakarításra az Olaszországban elszállásolt menekültek.

A menekülteket hívják segítségül Toszkána vezetői, hogy rendberakják Firenze városát, miután szombat este durva vihar csapott le – írja a The Local olasz kiadása. A két órán át tartó égi háború során egy havi csapadékmennyiség zúdult le, több városrész víz alá került. Betört a víz a híres Uffizi-képtárba is.

A viharral járó jégverés ablakokat tört be, a szél fákat csavart ki és az épületekre döntötte azokat. Az elektromos vezetékeket is megtépázta az időjárás, sötétségbe borult a város és a vonatok is leálltak. 19 ember kórházba került, egy épület tetejét teljesen leszakította a szél, Firenze pedig olyan lett, mint egy háború sújtotta övezet.

A polgármester szükségállapotot rendelt el és találkozott a régió vezetőjével, hogy tárgyaljanak a helyreállításról. A régió szóvivője a találkozó után közölte: egyebek mellett annak lehetőségét keresik, hogy a Toszkánában elszállásolt menekülteket bevonják a romeltakarításba. Dolog akad bőven: üvegcserepek, ágak, cserepek, iszap borítja az utcákat.

Olaszországban eddig nem fogták be hasonló munkára a menedékkérőket, ugyanakkor hasonló természeti csapások után önszántukból eddig is jelentkeztek a romeltakarításban való segédkezésre. Az elmúlt hónapban például Velence térségében jelentkeztek egy tornádó után munkára azzal, hogy így hálálnák meg az elhelyezésüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik