Nagyvilág

Luxusóra miatt veri az asztalt az orosz ellenzék

dmitry peskov (Array)
dmitry peskov (Array)

Vlagyimir Putyin elnök szóvivője márkás, méregdrága karórát viselt az esküvőjén, amit az ellenzék is kiszúrt. A szóvivő szerint ez csupán a neje ajándéka volt.

Az orosz ellenzék régóta rühelli Dmitrij Peszkovot, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivőjét, és most a Telegraph szerint újabb sebezhető pontot találtak rajta: egy luxusórát. Peszkov ugyanis szombaton feleségül vette barátnőjét, Tatyána Navkát Szocsiban egy rongyrázó ceremónia keretében, amin jelen volt az orosz elit krémje.

Iziben ki is szúrták, hogy Peszkovnak milyen jól megy a biznisz: egy méregdrága, áttetsző számlapú (emiatt látszik az óraszerkezet), halálfejes fémberakású Richard Mille RM 52-01 virított a kezén. A menőség nem kerülte el Alexej Navalnij ellenzéki vezető és korrupcióellenes harcos szemét sem. Az adott óratípusból mindössze 30 darab készült, darabja 175 millió forintot ér.

Fotó: Europress/AFP/Kirill Kudryavtsev

Ha már így állt a helyzet, Navalnij feltette a kérdést a blogján: hogyan tud a szóvivő olyan órára szert tenni, aminek az ára az ő négyévi keresete? Érdekes módon ugyanis Oroszországban is vannak üvegzsebszerű szabályok, azaz a köztisztviselőknek nyilvánosságra kell hozniuk vagyonukat és bevételeiket.

Peszkov reagált is: “Ez egy ajándék Tányától. Az óra persze nagyon drága. De még mindig jelentősen olcsóbb, mint ahogy egyes elvtársak sugallják” – közölte a szóvivő. Peszkov szerint a neje saját pénzéből vette az órát, és hogy pontosan mennyit költött erre, az nem tartozik másra.

A luxusórák az orosz elit gyengéi a cikk szerint: 2012-ben Puytinon szúrtak ki egy brutálisan drága Lange & Söhne darabot, ugyanebben az évben pedig Kirill pátriárkán, az ortodox egyház vezetőjén láttak volna egy luxusórát, de az egyház lephotoshopolta a szent kézfejről azt. Végül az ortodox egyház inkább leszedte a kínossá vált fotót a támadások miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik