Nagyvilág

Gáz és Putyin miatt félnek tőlünk a szomszédok

orban-napszemuvege(960x640).jpg (Array)
orban-napszemuvege(960x640).jpg (Array)

Egy horvát lapot az zavarja, hogy a magyarok kétirányúsítanának egy vezetéket, a románokat pedig az, hogy az orosz elnök és a magyar kormányfő is nagyobb országot képzel el magának.

A Jutarnji List horvát napilap a horvát-magyar gázvezeték kétirányúsításának vitájáról írt hétfőn, a lap szerint Brüsszel az ügyben Zágráb mellett áll. Eközben az Evenimentul Zilei román lap Vlagyimir Putyin Európa megosztására irányuló törekvéseit boncolgatta, hozzátéve, hogy Moszkva és Budapest érdekei találkoznak.

A liberális horvát napilap Az Európai Unió (EU) elutasítja Orbán vádjait, miszerint megsértettük a gázellátás biztonságát szavatolni hivatott uniós rendelet előírásait címmel közölte írását. A Jutarnji List felidézi, hogy Magyarország már hónapok óta elégedetlenkedik, amiért nincs megteremtve a technikai feltétel ahhoz, hogy Horvátországból a természetes gáz ugyanúgy áramolhasson Magyarországra, mint visszafelé.

A magyar állami intézmények és vállalatok képviselői “intenzíven lobbiznak Brüsszelben azt állítva, veszélyeztetjük Magyarország energiabiztonságát, és megpróbálják az EB-t meggyőzni arról, hogy Horvátországot kényszerítse rá a gázvezeték kétirányúsítására” – írta a lap.

 

A cikk szerzője szerint Brüsszel október 1-én hoz döntést az ügyben, és hajlamosabb a horvát álláspontot elfogadni. Ezt arra alapozta az újságíró, hogy Maros Sefcovic, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke korábban azt nyilatkozta: “kulcsfontosságú, hogy a gázvezeték kétirányúsítása elérhető legyen, amikor a (horvátországi) LNG- (cseppfolyósgáz) terminál megkezdi működését”.

Az újságíró szerint horvát tisztviselők nem titkolják nemtetszésüket a magyar fél viselkedése miatt, és arra gyanakszanak, hogy az egész történetnek politikai háttere van, ami mögött a két kormány INA-Mol ügyben kialakult nézeteltérése áll.

A románok szerint Putyin a magyar spájzban van

Az Evenimentul Zilei jobboldali román lap Vlagyimir Putyin Európa megosztására irányuló törekvéseit boncolgató, “A budapesti kis-Putyin egy etnikai bombát élesít Európa közepén” című cikkében azt állítja, hogy az orosz elnök számára Magyarország vonatkozásában “semmi sem értékesebb”, mint a magyar kérdésben rejlő “robbanási potenciál”.

A szerző egy volt amerikai kémelhárítónak a Daily Beast portálon közölt elemzését idézve azt fejtegeti, hogy valójában Putyin az a “bábos”, aki Görögországot mozgatja, alternatív útvonalat keresve Európába az orosz gáznak. “Ha van Európában (a görög kormányfőnél, Alekszisz) Ciprasznál is feketébb bárány, akkor az Orbán Viktor” – írja a román lap szerzője, arrogánsnak, megalomániásnak, autoriternek és expanzív nacionalistának nevezve a miniszterelnököt.

A cikkíró szerint Orbánt a “revánsvágy” fűti, ahogy “mesterét”. Míg Putyin a Szovjetunió 1991-es felbomlása miatt, Orbán Trianon miatt akar revánsot venni, ezért követel nyíltan etnikai autonómiát a külhoni magyaroknak, és posztol Nagy-Magyarország és Székelyföld jelképeket Facebook-oldalán – írja a román lap. Így vonják le a végkövetkeztetést: “ahol a Nagy-Oroszország és Nagy-Magyarország érdekei találkoznak, ott puskaporszag van”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik