Nagyvilág

Amerika tapsikolhat, marakodnak a tálibok

talibok(960x640).jpg (Array)
talibok(960x640).jpg (Array)

Egymást kezdték ölni a tálibok, mert a csoport fele nem hajlandó alávetni magát az Omár molla halála után megválasztott új bandavezérnek, Manszúrnak.

Omár molla halála mélyen lesújtotta az afganisztáni tálibságot, de a gyász is elpárolog egyszer és az utódkeresés veszi át a helyét. A Hindustan Times cikke alapján valami hasonló történik a Talibánban, ami megosztottságot okoz az egykor még terrorszervezetnek becézett iszlamista csoportban (amivel manapság már amerikai jóváhagyással tárgyal a kabuli kormány).

Aktár Manszúrt jelölték új mollának, de sok tálib vezető nem ért ezzel egyet, így egy párhuzamos tanácsot állítottak fel, hogy az új jelöltet keressen. A szakadár tálibok az Afganisztáni Iszlám Emirátus nevet vették fel. Szerintük az új molla kiválasztása úgy történt, hogy a tálibok nagy öregjeinek többsége jelen se volt.

 

Omár molla, az ő utódlásáért megy a harc

Példaként Mutaszim Aga Jant, a tálib uralom idején regnáló kormány pénzügyminiszterét hozta fel, aki szintén nem fogadta el Manszúr mollát. Így tett egy jelentős milíciát vezető Manszúr Dadullah, illetve ami a legfontosabb talán: maga Omár molla családja is.

A helyzet annyira elmérgesedett, hogy az ellenségessé vált tálib frakciók egymásnak estek áll a helyi idő szerint keddi cikkben. A beszólogatás persze lövöldözéssé fajult, a herati összecsapásban kilenc milicista maradt holtan, köztük egy vezető parancsnok is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik