Külföld
ferenc pápa (Array)

A pápai szabó is szenved a Ford Focusszal járó Ferenc miatt

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2015. 08. 03. 15:10

Ha így folytatja Ferenc pápa a katolikus egyház takarékoskodását, a végén még a hittel és az elesettekket fog foglalkozni az egyház.

Fapadossá vált a Vatikán a Corriere della Sera olasz lap szerint, kiszámolták, milyen takarékosságra kényszerülnek a római bíborosok Ferenc pápa megválasztása óta. Az olasz fővárosban a pápák szabójaként ismert Luciano Ghezzi úgy nyilatkozott, hogy az argentin pápa 2013-as megválasztása óta a bíborosok és püspökök egyre ritkábban járnak hozzá papi ruhát rendelni.

A Pantheon melletti Ghezzi-szabóságban varratta magának a pápai ruhát 1978-ban II. János Pál és XVI. Benedek is 2005-ben. Elődeivel ellentétben Ferenc olcsóbb megoldást választott. “A pápa példamutatásával szemben az egyház többi tagja is takarékoskodni igyekszik” – mondta Luciano Ghezzi, aki a visszaesett kereset miatt nyári akciós áron hirdeti a miseruhákat.

A lap szerint Ferenc pápával a low cost (alacsony költségű) lett a jelszó a Vatikánban. A Rómában szolgáló mintegy negyven olasz és külföldi bíboros a korábbi szokásokkal ellentétben már nem látogatja a város elegáns éttermeit, és ritkán látni őket a római arisztokrácia és politika szalonjaiban is.

ferenc pápa (Array) 

A vatikáni járműpark hetven autójából korábban negyvenet a bíborosok használtak: Ferenc első intézkedései között szerepelt a szolgálati autók használatának felfüggesztése. Az egyházfő egy régi Ford Focussal közlekedik a Vatikánon kívül, a pápai állam területén pedig gyalog jár, és ezt kell tenniük a bíborosoknak is. Egyik beszédében Ferenc úgy fogalmazott, fáj neki, ha papot vagy apácát egy legújabb típusú autó kormányánál lát.

“Ferenc pápa a Vatikán közelében fekvő egyik könyvesboltban vásárolta a nyakában levő keresztet 56 euróért. A bíborosok által viselt kereszt ára 200-500 euró közötti” – állította Filippo di Giacomo, a Vatikánnnal foglalkozó olasz újságíró. A Corriere della Sera emlékeztetett, hogy Ferenc pápa a vatikáni pápai lakosztály helyett a sokkal szerényebb Szent Márta-ház 201-es szobájában lakik, és ennek menzáján szokott enni a többi pappal együtt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.