Nagyvilág

A közszolgáktól kér takarékossági ötleteket a brit pénzügyminiszter

spórol, gyűjt, takarékoskodik, előtakarékoskodás, pénz (Array)
spórol, gyűjt, takarékoskodik, előtakarékoskodás, pénz (Array)

A tárca kezdeményezésére a közszolgáltatási rendszerben dolgozók, így pedagógusok, közszolgák, diplomaták milliói tehetnek javaslatokat a takarékossági intézkedésekre.

A pénzügyminisztérium 2010-ben már tartott hasonló ötletbörzét. Az öt évvel ezelőtti felmérés eredményeit hasznosnak találták, egyes kezdeményezések meg is valósultak, ilyen volt például a műanyag társadalombiztosítási kártyák kibocsátásának megszüntetése és az egyes adatbázisokhoz való elektronikus hozzáférés bővítése – emlékeztetett hétfői számában a The Guardian című lap.

George Osborne minisztériuma nemrég 20 milliárd fontos lefaragást hirdetett meg a 2019-2020-ra vonatkozó költségvetési célok teljesüléséhez. Nagy-Britanniában a költségvetési hiány jelenleg 5 százalékos, ezért George Osborne szerint folytatni kell az előző kormányzati ciklusban kezdett konszolidációt. A márciusban ismertetett költségvetési tervezetben foglalt előrejelzés szerint a 2015-2016-os pénzügyi évben a brit államháztartási hiány 4 százalékra, a következő évben 2 százalékra, utána 0,6 százalékra csökken, 2018-2019-re pedig a brit kormány távlati tervei 0,2 százalékos, 2019-2020-ra 0,3 százalékos többlettel számolnak.

A 20 milliárdos megtakarítás mellett 12 milliárd fonttal csökkentik a szociális juttatásokat, további 5 milliárdot pedig az adók hatékonyabb beszedésével akarnak megtakarítani.

A közszférában dolgozók számára írt levelében a pénzügyminiszter úgy fogalmazott: “Önök mindenkinél jobban tudják, hol tudnánk spórolni. Tudják, mi működik jól, és melyek azok a területek, amelyeken kevesebb pénzért jobb szolgáltatásokat tudnánk nyújtani. Tudják, milyen reformokra lenne szükség”. A javaslatokat szeptember 4-ig várja a pénzügyminisztérium, amely aztán a többi tárcával együtt értékeli és mérlegeli az ötleteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik