Nagyvilág

Orosz katonák között tüntettek a melegekért

melegtüntetés (Array)
melegtüntetés (Array)

Az aktivistákat őrizetbe vették. Eredetileg ma lett volna felvonulás a homoszexuálisok jogaiért Szentpétervárott.

Az orosz rendőrség számos melegjogi aktivistát őrizetbe vett vasárnap Szentpéterváron, akik közül többen egy katonai ünnepségen tüntettek a homoszexuálisok jogainak tiszteletben tartásáért.

A rendfenntartók többek közt Jurij Gavrikovot, a GayRussia elnevezésű civil szervezet egyik vezetőjét is elfogták, amint kilépett a lakásából, hogy tiltakozni induljon az Ermitázs múzeum elé.

A világhírű múzeumnak (és a vasárnapi felvonulásnak) helyt adó téren is számos melegjogi aktivistát őrizetbe vettek, miután a jogvédőket a helyszínen gyülekező veteránok megtámadták, és széttépték a transzparenseiket.

Oroszországban vasárnap ünneplik a légideszantos erők (VDV) napját, és ennek alkalmából több orosz városban tartanak katonai felvonulásokat.

A helyi hatóságok néhány nappal ezelőtt tiltották be a Szentpéterváron vasárnapra tervezett melegfelvonulást.

Oroszországban, ahol a homoszexualitást 1993-ig bűncselekménynek, 1999-ig pedig mentális betegségnek minősítették, rendszeresen betiltják a melegfelvonulásokat, és gyakoriak a homofób megnyilvánulások.

A Human Rights Watch nevű nemzetközi emberjogi szervezet decemberben bírálta, hogy Oroszországban egyre gyakoribb a homoszexuálisak ellen elkövetett, a hatóságok által eltűrt, sőt “bátorított” erőszak.


Fotó: MTI/AP/Dmitrij Loveckij

Ajánlott videó

Olvasói sztorik