Nagyvilág

Át akartak törni a migránsok Calais-nél

menekultek(960x640).jpg (Array)
menekultek(960x640).jpg (Array)

Könnygázspray-vel oszlatta szét a francia rendőrség a Calais-nél a Csatorna-alagútba behatolni próbáló migránsok egy csoportját vasárnapra virradóra - számolt be az MTI.

A rohamrendőrök akkor vetették be a könnygázspary-t a mintegy 200 fős csoport feloszlatására, amikor a migránsok megpróbálták lebontani a Franciaországot Nagy-Britanniával összekötő alagút bejárata előtti utolsó kerítést és vasúti szerelvényekre felmászni.

A migránsok előzőleg, szombaton késő este több másik biztonsági kerítést lebontottak. Vasárnap mintegy egy órán át farkasszemet néztek a rendfenntartókkal, azt kiáltozva: “Nyissátok meg a határt!”, és “Nem vagyunk állatok!”

A mintegy ötven kilométer hosszú alagúton az elmúlt napokban több ezer alkalommal tettek kísérletet migránsok arra, hogy az alagúton át átjussanak Franciaországból Nagy-Britanniába. Vannak, akiket az alagút bejárata felé tartva feltartóztatnak a rendőrök, másoknak sikerül felkapaszkodniuk egy-egy teherautóra.

Július eleje óta tíz bevándorló halt meg a La Manche csatornán való átkelési kísérlet közben, a legutóbbi ilyen balesetben egy szudáni férfit halálra gázolt egy kamion.

Xavier Bertrand volt francia munkaügyi miniszter, a Köztársaságiak nevű jobbközép párt parlamenti képviselője és jelöltje a Calais városát is magában foglaló Nord-Pas-de-Calais-Picardie régió elnöki posztjára vasárnap egy interjúban úgy vélekedett, hogy Nagy-Britanniának jobban ki kell vennie a részét a probléma kezeléséből és “magáévá kell tennie a lakosság aggodalmait”, máskülönben a francia illetékeseknek fel kell függeszteniük a Csatorna-alagút közös működtetéséről szóló 2003-as francia-brit szerződést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik