Nagyvilág

Megsértődtek a magyar zászló miatt a román politikusok

A Maros megyei prefektus azt mondta a nyárádszerdai polgármesternek, hogy vagy a zászlók mennek, vagy ők.

Váratlan incidens zavarta meg az erdélyi Nyárádszerdán a Városnapok nyitórendezvényét: a kitűzött magyar és székely zászlók láttán Maros megye prefektusa és tanácselnöke távozott a helyszínről – írja a Székelyhon portál.

Lucian Goga prefektus munkatársai kíséretében érkezett meg a nyitórendezvénynek helyt adó idősotthon udvarára, ahol halkan szóvá tette, hogy a román és az európai mellett a magyar és a székely lobogó is ki van tűzve. Ciprian Dobre, a megyei tanácselnök már be se ment az intézmény udvarára. Tóth Sándor polgármester mindkettejüknek elmondta: magyarországi testvértelepülési küldöttségek érkeztek a városnapokra, ezért van kint a piros-fehér-zöld zászló.

Goga és Dobre végül egyenesen azt mondták a polgármesternek, hogy válasszon köztük és a zászlók közt, Tóth pedig kijelentette, hogy a zászlók maradnak. A prefektus fejet hajtott a polgármester döntése előtt és távozott – írják.

Tóth a rendezvény után a portálnak azt mondta: szerinte gyerekes és nevetséges volt, ami történt. „Ma, 2015-ben ilyen ürüggyel próbálnak egy közösségre hatni, amikor mindenütt toleranciáról, együttélésről, európai értékekről beszélünk” – közölte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik