Nagyvilág
Észak Korea (Array)

“Beismerte” állítólagos bűncselekményeit egy Észak-Koreában fogva tartott lelkész

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2015. 07. 31. 09:33

Vallomása szerint "humanitárius segély" ürügyén több területen is kísérletet tett az észak-koreai rendszer megdöntésére.

 

“Beismerte” állítólagos – államellenes – bűncselekményeit egy Észak-Koreában fogva tartott kanadai lelkész. A phenjani állami média – mint arról nyugati hírügynökségek pénteken Szöulból beszámoltak – idézte a 60 éves, koreai származású Hyeon Soo Lim kanadai lelkipásztort, aki az észak-koreai hatóságok által összehívott sajtóértekezleten “beismerte”, hogy az elmúlt hónapokban “humanitárius segély” ürügyén több területen is kísérletet tett az észak-koreai rendszer megdöntésére.

A sajtóértekezleten állítólag meg nem nevezett külföldi médiumok képviselői is jelen voltak. Hivatalos közlés szerint a kanadai lelkipásztor “valamennyi államellenes bűnét” beismerte. Ezen kívül az országba történt “illegális beutazással” is vádolták őt. A lelkész január 31-én indult el Észak-Koreába, ahol rendszeresen segíti egy szanatórium, egy csecsemőotthon és egy árvaház munkáját. Családja és egyháza azóta nem hallott róla. A férfi eddig több mint százszor utazott a külvilágtól szinte teljesen elzárt kommunista országba.

A kanadai kormány március elején értesült arról, hogy a torontói Fény Koreai Presbiteriánus Egyház lelkipásztorát az észak-koreai hatóságok fogva tartják.

Észak-Korea az elmúlt időszakban több amerikai, dél-koreai és más nemzetiségű állampolgárt őrizetbe vett vallási okokból, akiket jellemzően a rendszert felforgató tevékenységekkel vádoltak meg, de hosszabb-rövidebb fogva tartást követően szabadon engedték őket. Kanada 2010-ben felfüggesztette diplomáciai kapcsolatait a kelet-ázsiai kommunista rezsimmel, és 2011-ben az észak-koreai atomrobbantásokra válaszul szankciókat vezetett be Phenjannal szemben.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.