Nagyvilág

Az izraeli késelés coming outra késztetett egy képviselőt

Izraeli késelés (Array)
Izraeli késelés (Array)

Felvállalta homoszexualitását egy izraeli politikus a jeruzsálemi incidens után. Megrázó képsorok a késelésről.

Itzik Smuli, az ellenzéket vezető balközép Cionista Tábor nevű pártkoalíció politikusa a Jediót Ahronót című újság pénteki számának mellékletében azt írta: “nem hallgathatunk tovább, mivel a kést a leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek (LGBT) egész közösségének szegezték. Az én közösségemnek”. A politikus szerint az izraeli társadalom lassan elveszíti a szolidaritásra való képességét az olyan emberek iránt, akik mások, mint a többség.

A helyi média értesülései szerint a merénylő késekkel a kezében a tömegbe rohant és válogatás nélkül szurkálni kezdte az embereket. A rendőrség elfogta és letartóztatta a tettest.

A hatóságok később előállítottak egy másik férfit is, aki közösségi oldalakon dicsérte a késelő tettét.

Az izraeli társadalom általánosságban toleránsnak számít, de a vallásosak részben elutasítják a homoszexualitást. Mindenesetre csütörtök este az ország mindkét vezető rabbija felemelte szavát az erőszak ellen.

A mintegy ötezres jeruzsálemi melegfelvonulás szervezői a történtek ellenére úgy döntöttek, tovább folytatják a homoszexuálisok hátrányos megkülönböztetése ellen fellépő rendezvényt. A támadás után szolidaritásuk jeleként több ezren csatlakoztak a menethez olyanok is, akik eredetileg nem tervezték a részvételt.

A júniusban megtartott, a jeruzsáleminél hagyományosan nagyobb létszámú tel-avivi parádén idén mintegy 180 ezren vettek részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik