Nagyvilág

Asunciónban nemrég még Ferenc pápa fogadta a nyájat, most azonban a víz az úr

Arviz-Szerbiaban(210x140).jpg (Array)
Arviz-Szerbiaban(210x140).jpg (Array)

A Paraguay zúgva-bőgve törte át a gátat, el akarta nyelni a főváros szegénynegyedét.

Több mint 37 ezer embert költöztettek ki otthonából Paraguay fővárosában az árvizek miatt – közölték csütörtökön a helyi hatóságok. Asunción több negyede került víz alá, mert a Paraguay folyó kilépett a medréből, miután vízszintje túllépte a hatméteres magasságot. Az egyik leginkább sújtott városrész az a szegénynegyed, amit július közepén keresett fel Ferenc pápa paraguayi látogatása alkalmával.

Meteorológusok szerint a folyó szintje csak 25 nap múlva kezd majd csökkenni. Az El Nino jelenség okozta heves esőzésekkel hozzák kapcsolatba a folyó áradását. A rendszertelenül jelentkező El Nino magas hőmérsékletet idéz elő a Csendes-óceán keleti térségében, 5-9 fokkal emelkedik a víz hőmérséklete. Ez Dél-Amerikában általában heves esőzéseket okoz, Délkelet-Ázsiában pedig szárazságot. A jelenség okozta erős szélviharok megbéníthatják az olajkitermelést a Mexikói-öbölben.

A tudósok gyanúja szerint az általános felmelegedés okolható a pusztító jelenség gyakoriságának növekedésével. Legutóbb 2009-2010-ben volt erős az El Nino-hatás. A jelenlegi El Nino néhány hónapja kezdődött és várhatóan 2016-ig tart.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik