Nagyvilág

2300-an ágy nélkül: az Amnesty International megvizsgálja az osztrák menekülthelyzetet

menekultek-ausztriaban(210x140).jpg (Array)
menekultek-ausztriaban(210x140).jpg (Array)

Az ellenőrzés pontos időpontjáról várhatóan még pénteken döntenek.

 

Az osztrák belügyminisztérium jóváhagyta, hogy az Amnesty International vizsgálja az ausztriai menekülthelyzetet. A nemzetközi jogvédő szervezet központjából a hét közepén érkezett felkérés szerint egy nemzetközi kutatócsoport vizsgálná az alsó-ausztriai Traiskirchenben lévő menekülttáborban uralkodó állapotokat és az osztrák tartományok menekültbefogadásának körülményeit. Emberjogi szakértőkből, orvosokból és tolmácsokból álló csoport méri majd fel, hogy Ausztriában milyen módon zajlik a menekültek elhelyezése. A Twitter közösségi oldalon #MissionTraiskirchen  jelzés alatt közli a szervezet a várható vizsgálat legújabb fejleményeit.

Heinz Patzelt, az Amnesty International ausztriai szervezetének vezetője szerint egy demokratikus jogállamban nagyjából tíz évente fordul elő ilyen, közép-európai országok számára szokatlan vizsgálat. Elmondta: a nemzetközi megfigyelők nyilvánvalóan a traiskircheni állapotok miatt aggódnak,  elsősorban amiatt, hogy a menekültek tömegesen vannak fedél nélkül. Heinz Patzelt szerint a vizsgálat várhatóan külön kitér még a kísérő nélkül érkező kiskorúak helyzetére is.

2300-an a szabad ég alatt

A traiskircheni táborban a legfrissebb jelentések szerint már 4500-an vannak, másfél hete még négyezer befogadottról szóltak a híradások. Június végén 2800 migráns lakott a táborban, közülük ötszázan aludtak a szabad ég alatt, jelenleg 2300 embernek nincs ágya. Július végi adatok szerint a befogadóközpontban 1800, 14 és 17 év közötti kísérő nélküli kiskorú él.

A legfrissebb információk szerint az év első hat hónapjában 28 311 menekültkérelmet nyújtottak be Ausztriában, vagyis alig háromszázzal többet, mint tavaly egész évben. A legtöbben, csaknem 7700-an Szíriából érkeztek, mintegy 5800-an Afganisztánból és 3800-an Irakból. A 2014-es beadott menekültkérelmek közül kilencezret fogadtak el. A külügyminisztérium legújabb számítása szerint idén 80 ezer kérelem benyújtása várható, és csaknem 30 ezret el is fogadnak majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik