Külföld
bangladesi határ (Array)

162 területdarabot cserélt el India a szomszédjával

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2015. 07. 31. 12:45

Az utóbbi évek legnagyobb területcseréjét hajtja végre India és Banglades, ami tízezrek életét érinti. Megszűnhet az enklávék iskolapéldája.

Közel hét évtized hontalanság után állampolgárságot kap szombatra virradóra az indiai-bangladesi határvidék mintegy 50 ezer lakója. Augusztus 1-re virradóra India a Banglades területén található 111 enklávéját elcseréli a területén található 51 bangladesi földdarabra a két ország között júniusban ratifikált megállapodás értelmében. A több mint 4000 kilométer hosszú indiai-bangladesi határt rendező egyezséggel India mintegy 40 négyzetkilométernyi területet vesztett. A két nemzet illetékesei helyi idő szerint péntek éjfél után egy perccel kitűzik saját nemzeti lobogójukat a szóban forgó enklávékon.

A szerződés által érintett területek lakói maguk dönthettek arról, hogy melyik nemzethez akarnak tartozni. Az Indiában található bangladesi enklávék mind a 14 854 lakója indiai állampolgárságot igényelt, és ugyanígy tettek 979-en a Bangladesben lévő indiai területrészek 39 176 lakója közül. Mivel az indiai és bangladesi enklávék lakói az ország többi részétől el voltak zárva, nem nagyon tudtak kapcsolatba kerülni a kormányukkal, ahogy az sem velük. Dokumentum hiányában nem utazhattak és nem vállalhattak törvényesen munkát az enklávé határain kívül, nem járhattak iskolába, nem vehettek igénybe kórházi ellátást, nem jutottak ivóvízhez és áramhoz sem. Ezeknek az embereknek a többsége nagyon szegény és abból él, amit megtermel.

 

Ez kicsit bonyolultabb volt, mint a magyar-szerb határ

Indiának eggyel kevesebb határvitája lett. Pakisztánnal továbbra sem jutott dűlőre Kasmírt illetően, ahogy Kínával sem a Himaláján keresztül húzódó határvonallal kapcsolatban. Újdelhi ezenkívül Nepállal és a Maldív-szigetekkel sem zárta még le területi vitáját. “Nagyon szokatlan, hogy egy ilyen jelentős földcsere teljesen vérontás nélkül megy végbe” – mondta Diptiman Szengupta, aki aktivistaként az enklávék cseréjéért küzdött. Most az a feladat, hogy “a dakkai és az újdelhi kormány elkezdje az eddig elhanyagolt területrészek fejlesztését” – mondta Anukul Roj, a Kuhlibari nevű enklávé vezetője. Ez “a küzdelmünk következő szakasza” – tette hozzá.

Az India és Banglades közötti területi viták az 1713-as évre vezethetők vissza, amikor a helyi bengáli uralkodók a mogulokkal aláírtak egy szerződést, ami alapján a felek enklávékat hoztak létre az ellenséges területen. Amikor a britek 1947-ben visszavonultak Indiából, megoldatlanul hagyták a problémát. Az 1971-ben függetlenné vált Banglades és India már 1974-ben megegyezett az enklávék cseréjéről, de aztán évtizedeken keresztül nem történt semmi előrelépés az ügyben. Végül idén június elején ratifikálta Újdelhi és Dakka a határszerződést.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.