Nagyvilág

Papírlap miatt gyilkolhatott le 11 embert az F-16-os Spanyolországban

A spanyolországi F-16-baleset utáni temetés (Array)
A spanyolországi F-16-baleset utáni temetés (Array)

A francia védelmi minisztérium vizsgálata szerint a pilótafülkében hagyott papírlap megváltoztathatta egy kapcsoló állását.

A csütörtökön közzétett francia jelentés szerint lecsúszhatott a helyéről, és véletlenül megváltoztathatta egy kapcsológomb állását néhány, a pilótafülkében hagyott papírlap, s ez okozhatta januárban a dél-spanyolországi Los Llanos de Albacete katonai bázison a 11 halálos áldozatot szedő balesetet.

Ellenőrzőlista lehetett a bűnös

Az eset közvetlenül a görög F-16-os vadászgép felszállásakor történt.

A francia védelmi minisztérium internetes oldalán megjelent beszámoló szerint “a pilótafülkében lévő papírok – esetleg egy ellenőrzőlista – véletlen helyváltoztatása miatt” megváltozott az F-16-os oldalkormányát szabályozó kapcsoló helyzete.

A látszólag aprócska hiba miatt felszálláskor az F-16-os jobbra billent, és 7,8 másodperccel később a közeli parkolóhelyen várakozó többi gép közé zuhant, majd felrobbant.

1984 óta nem volt ilyen súlyos baleset

A január 26-án történt balesetben két görög és kilenc francia állampolgár meghalt, valamint kilenc francia és tizenegy olasz állampolgár megsebesült.

Ez volt a legsúlyosabb katonai légi baleset Spanyolországban 1984 óta, amikor egy Hercules típusú amerikai teherszállító repülőgép zuhant le az észak-spanyolországi Zaragoza tartományban. Akkor 18-an vesztették életüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik