Nagyvilág

Maláj gép: hihetetlen a roncsdarab hasonlósága

Malaysian Airlines 370 (Array)
Malaysian Airlines 370 (Array)

A tavaly tavasszal az Indiai-óceán felett eltűnt maláj gép és a Réunionon talált roncsdarab közti hasonlóság lehet, hogy nem a véletlen műve.

A Franciaországhoz tartozó, indiai-óceáni Réunion szigetén megtalált roncsdarab valószínűleg egy Boeing 777-es gépé, de egyelőre nem bizonyított, hogy az a Malaysia Airlines 2014. március 8-án eltűnt MH370-es járaté – közölte szerdán az amerikai légügyi hatóság egy tisztviselője. A nyilatkozó hozzátette, hogy a fontos lelet tanulmányozására francia szakértők utaztak Réunionra.

A két méter hosszú, szárnydarabra emlékeztető roncsot a tengerpart tisztításán dolgozó munkások találták meg Saint-André de La Réunionnál. “A roncs tele volt kagylóval, ebből arra következtethetünk, hogy sokáig volt a vízben” – mondták szemtanúk. A repülőtéri rendőrség (BGTA) különleges nyomozói egyelőre egyetlen feltevést sem valószínűsítenek, csak olyan információkat gyűjtenek (például a gyártási számot), amik alapján azonosítani lehet a roncsot.

A roncsról kapott felvételek alapján Xavier Tytelman francia légi biztonsági szakértő a Twitteren megjegyezte, hogy “hihetetlen a hasonlóság” a Boeing 777 csűrőlapja és a talált roncs között. Márpedig az eltűnt repülőgép egy Boeing 777-es volt. A Boeing amerikai repülőgépgyár egyelőre elzárkózott attól, hogy véleményt nyilvánítson. Malajzia is szakértőket küldött a helyszínre. Liow Tiong Lai közlekedési miniszter New Yorkban azt is mondta, képviselőik amint lehet, azonosítják majd a megtalált darabot.

 

A Reuters azt írta, hogy négy komolyabb baleset történt a Boeing 777-es típussal, de csupán az MH-370-es járat zuhant le az Egyenlítőtől délre. Az eltűnt repülőgép keresését ausztrál szakértők irányítják, ők azonban eddig az Indiai-óceánnak éppen az ellenkező részében kutattak.

Martin Dolan, az ausztrál közlekedésbiztonsági hivatal főbiztosa kijelentette, ha bizonyítást nyer, hogy a megtalált roncs az eltűnt maláj gép része volt, akkor az alátámasztja azt a feltételezést, miszerint a gép Ausztráliától 1800 kilométerre délnyugatra, egy 120 ezer négyzetkilométeres területen belül zuhant le. Éppen ezért ő a tengerfenék ultrahangos víz alatti felderítő berendezésekkel és videokamerákkal való további pásztázását tartja a legjobb megoldásnak a rejtély megoldására.

A Malaysia Airlines Boeing 777-es gépének eltűnése a polgári légiközlekedés történetének egyik legnagyobb rejtélye. A gép Kuala Lumpurból tartott Pekingbe 239 emberrel a fedélzetén, amikor 2014. március 8-án, egy órával a felszállás után eltűnt. Azóta a gépnek semmi nyomát nem találták, az Ausztráliától nyugatra az Indiai-óceánban folytatott intenzív kutatások ellenére sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik