Nagyvilág

Maláj gép: ha nem az ENSZ-en keresztül, akkor máshogy veszik elő a felelősöket

Putyin megvétózta a nemzetközi bíróságot, mindenki csalódott az oroszokban. Más lehetőségeket keresnek.

Új jogi lehetőségeket keres Malajzia, Hollandia és Nagy-Britannia, hogy bíróság elé állítsa a tavaly Kelet-Ukrajnában lezuhant maláj gép tragédiájáért felelős személyeket, miután Oroszország megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában azt a határozattervezetet, amely egy nemzetközi különbíróság felállítását irányozta elő.

Mark Rutte holland miniszterelnök mély csalódottságának adott hangot az orosz vétó miatt. Közölte: a szavazás napján hasztalan próbálta meggyőzni Vlagyimir Putyint arról, hogy nem szabad halogatni egy nemzetközi bíróság létrehozását. A holland kormány a katasztrófát vizsgáló nemzetközi nyomozó csoportban részt vevő más országokkal együtt, a nemzetközi közösség széles támogatásával új jogi lehetőségeket fog keresni a vétkesek felelősségre vonásához – mondta.

Hasonló szellemű közleményt adott ki a malajziai külügyminisztérium is: közölték, hogy csalódtak az orosz vétó miatt és új jogi lehetőségeket keresnek. Ugyanezt szorgalmazta David Cameron brit miniszterelnök is. „Ne felejtsük el, hogy ezen a járaton britek és más állampolgárok százai haltak meg” – mondta, hozzátéve, hogy ha az ENSZ-en belül nem tudják létrehozni a bíróságot, keresnek más megoldást.

Az orosz külügyminisztérium azt közölte, hogy elkötelezett a katasztrófa okainak alapos és tárgyilagos kivizsgálásában. Szerintük az orosz javaslatokat figyelmen kívül hagyták és nem méltányolták azt az álláspontot sem, hogy egy nemzetközi bíróság létrehozása a nyomozás befejezése előtt nem időszerű.

Egy hónapon belül egyébként ez volt a második orosz vétó az ENSZ BT-ben, július 8-án a srebrenicai vérengzést népirtásnak minősítő brit javaslatot vétózta meg Moszkva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik