Nagyvilág

Kurd lázadók megtámadták egy török katonai konvojt, három halott

kurdok (Array)
kurdok (Array)

Kurd lázadók megtámadták csütörtök reggel a török hadsereg egyik konvoját Törökország délkeleti részében, a rajtaütésben három katona életét vesztette, közölték a fegyveres erők.

A tájékoztatás szerint a gépkocsioszlopot a kurd többségű, Irakkal és Szíriával is határos Sirnak tartományban támadták meg. A tűzharcban három katona és egy lázadó halt meg. “Pilóta nélküli repülőgépeket, helikoptereket és különleges egységeket vezényeltek a támadás helyszínére” – tudatta közleményében a hadsereg.

A rajtaütést a hatóságok a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű kurd lázadószervezetnek tulajdonítják. Kurd fegyveresek csütörtökre virradóra egy teaházat támadtak meg Diyarbakirban, a délkeleti országrész legnagyobb kurd városában. A merényletnek egy rendőr és egy civil halottja van.

Törökország péntek este légitámadások sorozatát indította a PKK hadállásai ellen Észak-Irakban, ahol a kurd lázadószervezet hátországa van. Erre válaszul a PKK felmondta a 2013 óta tiszteletben tartott tűzszünetet, és szombat este meggyilkolt két katonát. Ahmet Davutoglu török miniszterelnök hétfő este fogadkozott, hogy a hadsereg fegyverletételre fogja kényszeríteni a kurd lázadókat. A PKK fegyveresei az utóbbi napokban fokozott ütemben támadták a török haderőket.

A Kurdisztáni Munkáspárt 1984 augusztusában fegyveres harcot hirdetett meg a központi hatalom ellen. Hivatalos adatok szerint a konfliktussal kapcsolatos erőszakcselekményeknek azóta több mint 40 ezer halottja volt. Ankara 2012-ben béketárgyalásokat kezdett a kurd lázadókkal, és egy évvel később tűzszüneti megállapodás jött létre a szembenálló felek között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik