Külföld
Gázai övezet (Array)

Háborús bűnöket követhetett el az izraeli haderő

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2015. 07. 30. 11:06

Még a tavalyi gázai hadműveletek során raboltak el egy izraeli katonát a palesztinok. A Hamasz attakját véres bosszú követte, a 150 civil halálát tartja háborús bűnnek az Amnesty.

Komoly bizonyítékokkal rendelkezik állítása szerint az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet Izrael ellen. A civilek azt állítják a Jerusalem Post szerint, hogy az izraeli erők atrocitásokat követtek el bosszúból azért, mert Hadar Goldin izraeli katonát elrabolták a palesztinok.

Dzsehád Szaftavi palesztin fotós a legutóbbi gázai háború idején fotózta a háborús károkat, a cikk szerint egy idő után megunta a romokat, az égre szegezte a kameráját, élő streamet indított, így a nézők nézhették egy az egyben, ahogy elpusztul Gázaváros. A 24 éves fotós utólag azt mondta, semmi célja nem volt ezzel, csak megmutatni a világnak, mi zajlik Gázában, hogyan halt meg 2100 palesztin (miközben Izrael 67 főt vesztett).

gáza (Array) 

Az Amnesty kifejezetten egy 2014. augusztus 1-jei bombázást vizsgált meg, amiben 150 civil vesztette életét Gázában. Ekkor úgy tűnt, életbe léphet némi tűzszünet, de a Hamasz egy alagúton át küldött néhány harcost, akik megöltek két izraeli katonát, Hadar Goldint, a harmadikat pedig elrabolták. Minden erőt bevetett az izraeli haderő, hogy előkerítse, ekkor bombázták le Rafah városát is.

Az Amnesty szerint ennek a során követtek el aránytalan háborús bűnöket, teljes szenvtelenséggel bombázva a civileket is. A bizonyítékokkal a hágai Nemzetközi Törvényszékre akarnak menni. Az izraeli külügyminisztérium elítélte az Amnesty lépését, szerintük a megállapítások, tények, módszerek is rosszak voltak, és a vizsgálat azt a benyomást keltheti, hogy “az Izraeli Védelmi Erők önmaguk ellen harcoltak”.

Szerintük azt elfelejtik a jogvédők, hogy a Hamasz direkt polgári övezetekből indította a rakétáit. Állítják, az is aránytalan, hogy a palesztin forrásokat bevonták, de az izraeli jelentéseket a háborúról nem vették figyelembe, márpedig Izrael a háború során mindent a nemzetközi jognak megfelelően csinált. Érdekesség, hogy az Amnesty egy másik szervezet segítségével 3D-ben modellezte a rafahi házakat a fotók alapján, és a bombatölcsérek és épületkárok alapján lőtték be, mekkora károkat okoztak az izraeli támadások.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.