Nagyvilág

Háborús bűnöket követhetett el az izraeli haderő

Gazai-ovezet(210x140).jpg (Array)
Gazai-ovezet(210x140).jpg (Array)

Még a tavalyi gázai hadműveletek során raboltak el egy izraeli katonát a palesztinok. A Hamasz attakját véres bosszú követte, a 150 civil halálát tartja háborús bűnnek az Amnesty.

Komoly bizonyítékokkal rendelkezik állítása szerint az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet Izrael ellen. A civilek azt állítják a Jerusalem Post szerint, hogy az izraeli erők atrocitásokat követtek el bosszúból azért, mert Hadar Goldin izraeli katonát elrabolták a palesztinok.

Dzsehád Szaftavi palesztin fotós a legutóbbi gázai háború idején fotózta a háborús károkat, a cikk szerint egy idő után megunta a romokat, az égre szegezte a kameráját, élő streamet indított, így a nézők nézhették egy az egyben, ahogy elpusztul Gázaváros. A 24 éves fotós utólag azt mondta, semmi célja nem volt ezzel, csak megmutatni a világnak, mi zajlik Gázában, hogyan halt meg 2100 palesztin (miközben Izrael 67 főt vesztett).

 

Az Amnesty kifejezetten egy 2014. augusztus 1-jei bombázást vizsgált meg, amiben 150 civil vesztette életét Gázában. Ekkor úgy tűnt, életbe léphet némi tűzszünet, de a Hamasz egy alagúton át küldött néhány harcost, akik megöltek két izraeli katonát, Hadar Goldint, a harmadikat pedig elrabolták. Minden erőt bevetett az izraeli haderő, hogy előkerítse, ekkor bombázták le Rafah városát is.

Az Amnesty szerint ennek a során követtek el aránytalan háborús bűnöket, teljes szenvtelenséggel bombázva a civileket is. A bizonyítékokkal a hágai Nemzetközi Törvényszékre akarnak menni. Az izraeli külügyminisztérium elítélte az Amnesty lépését, szerintük a megállapítások, tények, módszerek is rosszak voltak, és a vizsgálat azt a benyomást keltheti, hogy “az Izraeli Védelmi Erők önmaguk ellen harcoltak”.

Szerintük azt elfelejtik a jogvédők, hogy a Hamasz direkt polgári övezetekből indította a rakétáit. Állítják, az is aránytalan, hogy a palesztin forrásokat bevonták, de az izraeli jelentéseket a háborúról nem vették figyelembe, márpedig Izrael a háború során mindent a nemzetközi jognak megfelelően csinált. Érdekesség, hogy az Amnesty egy másik szervezet segítségével 3D-ben modellezte a rafahi házakat a fotók alapján, és a bombatölcsérek és épületkárok alapján lőtték be, mekkora károkat okoztak az izraeli támadások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik