Nagyvilág
Kinaiak(960x640).jpg (Array)

Évtizedekig volt párttag, most kizárták a kínai kommunisták

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2015. 07. 30. 20:41

Kizárták a Kínai Kommunista Pártból Kuo Po-hsziungot, a Központi Katonai Bizottság volt alelnökét, mert kenőpénzek elfogadásával gyanúsítják, erről a párt központi bizottságának politikai bizottsága döntött.

Miután meghallgatták az eddig lefolytatott vizsgálat eredményeiről szóló jelentést, egyúttal arról is határoztak, hogy a gyanút megalapozó bizonyítékokat átadják a katonai ügyészségnek, hogy az a törvényeknek megfelelően járjon el. A nyomozás során megállapították, hogy a 73 éves, nem oly régen még vezető katonapolitikus, aki beosztásánál fogva a párt politikai bizottságának is tagja volt, visszaélt a beosztásával, előléptetésekhez és egyéb kedvezményekhez juttatott másokat pénzért cserébe.

Az ellenszolgáltatást személyesen és családtagjai révén fogadta el. A döntést egy nappal a kínai Népi Felszabadító Hadsereg alapításának 88. évfordulója előtt hozták nyilvánosságra. Kuo ellen április elején indult meg a párt fegyelmi vizsgálata. Több mint fél évszázada volt a párt tagja.

A korrupció elleni harc során indított eljárásokban érintettek között jelenleg Kuo a legmagasabb beosztású katona. A kínai hadsereg márciusban több mint tucatnyi magas beosztású, korrupcióval gyanúsított tábornok nevét szerepeltető listát tett közzé, köztük volt Kuo fia is.

A South China Morning Post című hongkongi lap pénteki online kiadásában idézett szakértő szerint Kuo Po-hsziung határozott és kemény hangú elítélése a pártvezetés részéről Hszi Csin-ping elnök-pártfőtitkár eltökéltségét fejezi ki és azt sugallja, hogy a büntetés alól senki nem vonhatja ki magát. Ezzel Hszi tovább növelheti, illetve megszilárdíthatja személyes presztízsét a hadseregen belül és ez segítheti a további reformok végrehajtatásában – véli a szakértő, Liang Kuo-liang.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.