Nagyvilág

Évtizedekig volt párttag, most kizárták a kínai kommunisták

Kinaiak(960x640).jpg (Array)
Kinaiak(960x640).jpg (Array)

Kizárták a Kínai Kommunista Pártból Kuo Po-hsziungot, a Központi Katonai Bizottság volt alelnökét, mert kenőpénzek elfogadásával gyanúsítják, erről a párt központi bizottságának politikai bizottsága döntött.

Miután meghallgatták az eddig lefolytatott vizsgálat eredményeiről szóló jelentést, egyúttal arról is határoztak, hogy a gyanút megalapozó bizonyítékokat átadják a katonai ügyészségnek, hogy az a törvényeknek megfelelően járjon el. A nyomozás során megállapították, hogy a 73 éves, nem oly régen még vezető katonapolitikus, aki beosztásánál fogva a párt politikai bizottságának is tagja volt, visszaélt a beosztásával, előléptetésekhez és egyéb kedvezményekhez juttatott másokat pénzért cserébe.

Az ellenszolgáltatást személyesen és családtagjai révén fogadta el. A döntést egy nappal a kínai Népi Felszabadító Hadsereg alapításának 88. évfordulója előtt hozták nyilvánosságra. Kuo ellen április elején indult meg a párt fegyelmi vizsgálata. Több mint fél évszázada volt a párt tagja.

A korrupció elleni harc során indított eljárásokban érintettek között jelenleg Kuo a legmagasabb beosztású katona. A kínai hadsereg márciusban több mint tucatnyi magas beosztású, korrupcióval gyanúsított tábornok nevét szerepeltető listát tett közzé, köztük volt Kuo fia is.

A South China Morning Post című hongkongi lap pénteki online kiadásában idézett szakértő szerint Kuo Po-hsziung határozott és kemény hangú elítélése a pártvezetés részéről Hszi Csin-ping elnök-pártfőtitkár eltökéltségét fejezi ki és azt sugallja, hogy a büntetés alól senki nem vonhatja ki magát. Ezzel Hszi tovább növelheti, illetve megszilárdíthatja személyes presztízsét a hadseregen belül és ez segítheti a további reformok végrehajtatásában – véli a szakértő, Liang Kuo-liang.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik