Nagyvilág

Beszólt a nőknek a török kormányfő-helyettes, óriási a felháborodás

bülent arinc (Array)
bülent arinc (Array)

Széles körben felháborodást keltett csütörtökön Törökországban Bülent Arinc török miniszterelnök-helyettesnek egy női képviselőt becsmérlő kijelentése.

“Hölgyem, maradjon csendben. Nőnek hallgass a neve” – mondta Arinc a parlament szerdai ülésén Nursel Aydogan képviselőnőnek, a legerősebb kurd párt, a júniusi választásokon a parlamentbe jutó Népi Demokratikus Párt (HDP) tagjának, aki a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) kurd lázadó szervezet észak-iraki állásai elleni török légicsapások miatt bírálta a miniszterelnök-helyettest.

 Europress Fotóügynökség

Csütörtökre Arinc kijelentése a Twitter közösségi portál leghevesebben vitatott kérdésévé vált Törökországban. Nem ez volt az első eset, hogy a miniszterelnök-helyettes a nőket ostorozó megállapítást tett. Tavaly júliusban Arinc az erkölcsök hanyatlását bírálta Törökországban, és különösen azt kifogásolta, ha a nők a nyilvánosság előtt hangosan nevetnek, vagy bájaikat közszemlére teszik.

E megnyilatkozása után a Twitteren és más közösségi oldalakon számos török nő nevetős szelfivel tiltakozott. Sőt, később török nőjogi aktivisták és parlamenti képviselőnők keresetet nyújtottak be az igazságügyi hatóságoknál Arinc ellen, miszerint megsértette a nemek közti megkülönböztetést tiltó előírásokat, és erőszak lehetséges célpontjaivá tette a nőket, amennyiben közterületen nevetésben törnek ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik