Nagyvilág

Tömeges török légitámadás a kurdok ellen

kurdok (Array)
kurdok (Array)

A török légierő tömeges megtorló támadást intézett csütörtökön a magukat Észak-Irakban meghúzó kurd lázadók ellen, közben a kurd vezető ellen vizsgálat indult.

A rendkívül heves támadásban mintegy harminc F-16-os típusú harci repülőgép vett részt. Az akciót azért indították, mert a kurd fegyveresek hajnalban megtámadták a hadsereg egyik konvoját, és a hivatalos tájékoztatás szerint megöltek három katonát. Azonnal “pilóta nélküli repülőgépeket, helikoptereket és különleges egységeket vezényeltek a rajtaütés helyszínére” – tudatta közleményében a hadsereg.

A legfőbb ügyészségnek a többségében kurd lakosságú Diyarbakir tartományban működő irodája vizsgálatot indított Selahattin Demirtas ellen, akit Recep Tayyip Erdogan török elnök azzal vádol, hogy kapcsolatban áll a kurd lázadókkal.

A vádak szerint az ellenzéki vezető “provokálta és felfegyverezte” a tüntetőket az ország délkeleti részében tavaly kirobbant demonstrációk során. Ha bűnösnek találják, Demirtasra – aki az ellenzék egyik vezetője – akár 24 éves börtönbüntetést is kiszabhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik