Nagyvilág

A csehek tovább erősítik a határaik védelmét

Az illegális bevándorlók növekvő száma miatt Csehország várhatóan augusztusban vagy szeptemberben tovább erősíti határai védelmét, közölte Milan Chovanec cseh belügyminiszter, miután Prágában Tomás Tuhy országos rendőrkapitánnyal folytatott megbeszélést.

“Jelenleg vizsgáljuk a kialakult helyzetet és a korábban foganatosított intézkedések hatékonyságát. Valószínűsíthető, hogy augusztus folyamán szigorítjuk az ellenőrzéseket és több rendőrt vetünk be” – mondta Chovanec újságíróknak. A rendőröket azokból a régiókból vezényelnék a déli határra, ahol nincsenek migrációs problémák – tette hozzá a miniszter.

Tuhy szerint a határellenőrzések megszigorítása augusztus végén vagy szeptember elején esedékes. “Ha sikeresen akarunk harcolni a jelenséggel, amely nemcsak a Cseh Köztársaságot érinti, akkor szükség van arra, hogy a rendőrség intenzívebben ellenőrizze a határt és a Csehországba belépőket” – hívta fel a figyelmet Tuhy. Megjegyezte, hogy mintegy száz rendőrt terveznek áthelyezni a déli határvidékre, főleg a cseh-osztrák határra.

A rendőrkapitány szerint az utóbbi másfél hónapban – miután szigorították a határövezet rendőri ellenőrzését – mintegy 750 illegális bevándorlót vettek őrizetbe a cseh hatóságok, közülük mintegy kétszázat sikerült visszaküldeni abba az országba, amelynek területén a schengeni övezetbe léptek.

Csehországban az első fél évben összesen 3018 illegális bevándorlót vettek őrizetbe a hatóságok, ami éves szinten majdnem 50 százalékkal több, mint 2014 első hat hónapjában. Egy friss felmérés szerint a csehek 70 százaléka ellenzi migránsok befogadását.

A menekültügyi helyzetet hétfőn a cseh-osztrák belügyminiszteri találkozón is megvitatták. A miniszterek egyetértettek a határellenőrzések szigorításának szükségességében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik