Nagyvilág

Őrületes mestertervet eszelt ki a svéd szélsőjobbos a bevándorlók ellen

jan sjunnesson (Array)
jan sjunnesson (Array)

Melegfelvonulást szervez Stockholm muzulmánok lakta negyedébe. A hivatalos melegszervezetek fejcsóválással reagáltak.

Melegfelvonulást szervez Jan Sjunnesson ismert szélsőjobboldali svéd újságíró, aki korábban a Svéd Demokraták nevű bevándorlásellenes párt magazinjának főszerkesztője volt, most pedig az Avpixlatnál, a legnagyobb svéd szélsőjobboldali hírportálnál dolgozik. A csavar a történetben, hogy Sjunnessonnak nem annyira a melegek jogai melletti kiállás fontos, hanem a muzulmánok cseszegetése, a helyszín ugyanis az a stockholmi negyed lesz, ahol a legtöbb bevándorló él.

Az újságíró tervén így érthető módon kiakadtak a melegjogi és antirasszista csoportok. A Stockholm Pride szervezői és a Leszbikusok, Melegek, Biszexuálisok és Transzneműek Svédországi Szövetsége közös közleményt juttatott el az al-Dzsazírának, melyben leszögezik: távol maradnak Sjunnesson kezdeményezésétől, az újságírót szerintük sem érdeklik a melegjogok, ellenben régóta aktívan közreműködik a muzulmánok elleni gyűlöletkeltésben.

Sjunnesson valószínűleg már maga sem tudja követni, hogy épp mikor mivel sározza a muzulmánokat, korábban épp ő nevezte őket homoszexuálisoknak, de van, hogy pedofíliával vádolja őket, vagy sátánistáknak nevezi, akiket szerinte deportálni kellene. Az al-Dzsazírának most viszont épp azt mondta, hogy ő se nem homofób, se nem rasszista, sőt, volt már biszexuális is, most pedig egy indiai nővel él házasságban.

Mohammed Noor szociáldemokrata politikus, aki maga is bevándorlóként él húsz éve az országban, azt mondta: mindenkinek megvan a joga arra, hogy olyan világnézetet képviseljen, amilyet akar, amíg nem próbálja azt erőszakkal rákényszeríteni másra is. „A szólásszabadság annak a felelősségével is jár, hogy nem támadunk rá másokra” – mondta arra a felvetésre, hogy előfordulhat-e inzultus Sjunnesson felvonulása miatt.

Egy másik svéd újságíró pedig arról beszélt, hogy Sjunnesson csak médiafigyelemre hajt, egyébként már kicsapták a Svéd Demokratáktól is szélsőséges megnyilvánulásai, egyebek mellett homofób kijelentései miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik