Nagyvilág

Oroszok százai halhattak meg a Donyec-medencében

luhanszki szakadárok (Array)
luhanszki szakadárok (Array)

Ezerre is rúghat orosz jogvédők szerint azon orosz állampolgárok száma, akik a kelet-ukrajnai harcokban haltak meg. Putyin minden bizonyítékot gondosan elrejt.

Több száz orosz állampolgárt is megöltek a kelet-ukrajnai konfliktusban – közölték szerdán moszkvai jogvédők. Szergej Krivenko, a Memorial emberi jogi szervezet munkatársa a Dpa német hírügynökségnek azt mondta, tudomásuk szerint mintegy ezer orosz is életét vesztette a Donyec-medencében zajló harcokban, de lehet, hogy még ennél is nagyobb ez a szám. Az orosz halottak között sok katona is van – közölte a jogvédő.

Ukrán oldalon a legfrissebb adatok szerint 2300 katona esett el 2014 áprilisa, azaz a kelet-ukrajnai szakadárok ellen indított “terrorellenes” hadművelet kezdete óta.

 

Moszkva visszautasítja a Nyugat-barát ukrán vezetés vádjait, hogy az oroszbarát szeparatisták oldalán orosz sorkatonák is harcolnának, Oroszország egyedül önkéntesek részvételét ismeri el. A moszkvai Levada Központ közvélemény-kutatása szerint az oroszok 26 százaléka gondolja azt, hogy Ukrajnában orosz katonák is bevetésen vannak, 52 százalékuk szerint viszont nincs orosz katona az ukrán régióban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrég államtitoknak minősítette a békeidőkben megölt katonák számát. Jogvédők szerint az intézkedés célja az ukrajnai veszteségek eltitkolása. A Memorial és más jogvédő szervezetek azt is fájlalják, hogy a családokat gyakran nem tájékoztatják a hadseregben szolgáló hozzátartozók halálának körülményeiről. Az ukrán konfliktusban becslések szerint eddig több mint hatezer ember vesztette életét, és mintegy 2 millióan menekültek el otthonukból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik