Nagyvilág

Mint a mesében: vagyont érő aranykincset talált a tenger fenekén egy család

kincskereses-1(960x640).jpg (Array)
kincskereses-1(960x640).jpg (Array)

Az ékszereket, és az érméket egy majdnem pontosan háromszáz évvel ezelőtti hurrikánban elsüllyedt spanyol flotta szállította.

Egymillió dollár értékű aranykincset, pontosabban 51 darab érmét, és 12 méternyi láncot talált 4,5 méter mélyen a tenger fenekén, mintegy 210 kilométernyire Miami északi partjától a floridai Schmitt család. A kincseket V. Fülöp spanyol király flottája szállította Havannából a mai Egyesült Államok felé 1715-ben, egy hurrikánban azonban a 12 vitorlásból 11 elsüllyedt, és több mint ezer ember veszett a vízbe.

 Fotó: Facbook / 1715 Fleet – Queens Jewels LLC

A kincsvadászok, közöttük Eric Schmitt és családja (a felesége, a nővére és a szülei) hosszú ideje kutatnak az eltűnt arany után. Mai értékre átszámítva, nagyjából 400 millió dollárnyi arany süllyedt el a 300 évvel ezelőtti viharban, amiből eddig, nagyjából 157 millió dollárt értékben hoztak felszínre. A feltárási jogok egy 1715 Fleet – Queens Jewels LLC nevű cég, illetve tulajdonosa, Brent Brisben kezében vannak. Miután ígéretes nyomokra bukkantak, Schmitték vele kötöttek szerződést, majd kihajóztak, és éppen a hajókatasztrófa háromszázadik évfordulóján kezdtek neki a kutatásnak.

Az egymillió dollárt érő kincset a Schmitt család egy hónapja hozta felszínre, de sikeres expedíciójukat csak most hozták nyilvánosságra – mondta el a Florida Today-nek Brisben. Elmesélte, hogy a leletek értékének felét, vagyis félmillió dollárt egyetlen érme jelenti. A „Tricentennial Royal” nevű királyi aranypénz sohasem volt kereskedelmi forgalomban, a most találttal együtt összesen hat darab létezik belőle.

 Fotó: Facebook / 1715 Fleet – Queens Jewels LLC

A floridai és a szövetségi törvények értelmében a kincsvadászoknak a leleteik 20 százalékát kell beszolgáltatniuk, hogy azt múzeumokban állítsák ki, a maradékon pedig a Schmitt család, és Brent Brisben cége osztozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik