Nagyvilág

Kijev terrorizmussal vádolt meg egy elfogott orosz katonatisztet

Kijev (Array)
Kijev (Array)

Terrorizmus gyanújával vádat emeltek szerdán az ukrán hatóságok egy orosz őrnagy ellen, akit a hét végén ukrán katonák fogtak el Kelet-Ukrajnában egy katonai eszközöket szállító teherautón.

Vaszil Hricak, az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) főnöke újságíróknak azt mondta, az oroszországi Kirov térségéből származó, 37 éves Vlagyimir Sztarkov azonnal bevallotta, hogy az orosz fegyveres erők szolgálatában áll, miután az oroszbarát szeparatisták által ellenőrzött, kelet-ukrajnai Donyeck városától 22 kilométerre lévő egyik ellenőrzőpontnál ukrán katonák megállították járművét. Az SZBU tisztségviselői azt mondták, Sztarkov és egy másik férfi, aki saját bevallása szerint szeparatista harcos, eltévedt, véletlenül érkeztek az ukrán erők által felállított ellenőrzőponthoz.

A biztonsági szolgálat által közzétett videofelvételen Sztarkov kifejti: miután az oroszországi Rosztov térségében jelentkezett katonai szolgálatra, arra utasították, hogy Ukrajnában szolgáljon a szakadárok katonai tanácsadójaként.

A Reuters hírügynökség szerint Sztarkov ügyén keresztül az ukrán hatóságok valószínűleg megerősítik Moszkva elleni vádjaikat, miszerint Oroszország továbbra is katonákkal és hadieszközökkel támogatja az oroszbarát szakadárokat, aktívan beavatkozik a 15 hónapja tartó kelet-ukrajnai konfliktusba, és aláássa a februárban Minszkben kidolgozott békefolyamatot.

Nem ez volt az első eset, hogy ukrán hatóságok orosz katonákat fogtak el Kelet-Ukrajnában. Májusban Kijev az orosz haderők két tagját vette őrizetbe. Válaszul a Kreml úgy nyilatkozott, hogy a két férfi korábban távozott az orosz különleges egységektől, és önszántukból tartózkodtak Ukrajnában.

Petro Porosenko ukrán elnök szerdán a nyugat-ukrajnai Lviv városában megismételte, hogy az orosz erők minden tagjának el kell hagynia az országot. Az ukrán erők és az oroszbarát szeparatisták között dúló konfliktusban becslések szerint 7000 ember vesztette életét, és mintegy 2 millióan menekültek el otthonukból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik