Nagyvilág

Kárpátalján büntetés lesz a haza védelme

ukrajnai háború (Array)
ukrajnai háború (Array)

A megye új kormányzója úgy rendelkezett, hogy mostantól az összes tetten ért csempészt, illetve a korrupciós gyanú miatt leszerelő rendőröket be kell hívni katonának.

A minap közel húsz leszerelő kárpátaljai rendőr kapta meg helyben a mozgósítási parancsát, amint benyújtotta felmondólevelét. Elsősorban az olyan rendvédelmisekről van szó, akik megbuknak a belső átvilágítási vizsgálaton, vagy nem kívánják folytatni pályafutásukat a megújuló, korrupciómentes ukrán rendőrség kötelékében.

Ez az eljárás nem újkeletű, az ukrán hatóságok már sikerrel alkalmazták a szakadárok fennhatósága alól felszabadított donyecki területeken. Ott elsősorban azokat a rendőröket vezényelték azonmód a frontvonalra, akik korábban szorosan együttműködtek a szeparatista kormányzattal, vagy már korábban foltot ejtettek a zsarumundér becsületén.

A kárpátaljai közigazgatás élére nemrég kinevezett Hennagyij Moszkal másik hasonló rendelkezése szerint mostantól a nagyobb összegű csempészésen tetten ért elkövetőket a bíróság helyett szintúgy a hadkiegészítő parancsnokságoknak adják át.

A minap erre a sorsra jutott az a három beregvidéki férfi is, akik a Beregsurány-Asztély magyar-ukrán határátkelőn buktak le jelentős mennyiségű illegális dohányáruval. A sorozás hatálya alá eső fiatalemberek kilenc láda cigarettát próbáltak átcsempészni járművükben Magyarországra. Mindannyiukat a hadkiegészítőbe küldték, ahol megkapták a behívót.

A kárpátaljai ukrán nyelvű sajtó szerint ez az eljárás ugyan hatékony lehet a mozgósítás hatodik hullámára megállapított kvóták teljesítése tekintetében, ám kétségeket támasz abban tekintetben, hogy a büntetésből besorozottak vajon ugyanolyan lelkesedéssel fogják-e a hazát védeni az első vonalakban, mint azok, akik ugyanezt honfiúi szeretetből teszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik