Nagyvilág

A kijevi külügy kitiltatná a Krímbe látogató franciákat

Krím zászló Ororszország (Array)
Krím zászló Ororszország (Array)

Az ukrán külügyminisztérium a Krímbe törvénytelenül ellátogató képviselők kitiltását kérte az Ukrán Biztonsági Szolgálattól, közölte Marjana Beca, a tárca szóvivője.

A szóvivő leszögezte, hogy minden külföldi állampolgárnak be kell tartani a hatályos ukrán törvényeket, a nemzetközi jogi normákat, és a megszállt autonóm területre tervezett látogatásokat egyeztetni kell az ukrán hatóságokkal.

Egy francia parlamenti küldöttség július 23-én és 24-én járt a Krímben. Ez volt az első nyugat-európai küldöttség az Oroszország által tavaly márciusban – vitatott tisztaságú népszavazás után – bekebelezett dél-ukrajnai félszigeten.

Laurent Fabius francia külügyminiszter még a múlt szerdán megdöbbenését fejezte ki a közel tíz képviselő – túlnyomó többségben a Nicolas Sarkozy volt államfő vezette jobbközép ellenzéki Köztársaságiak frakciójának tagja – látogatása miatt. A képviselők Moszkvából Jaltába, Szimferopolba és Szevasztopolba utaztak.

A francia Nemzetgyűlés külügyi bizottságának zárt ülésén Fabius a résztvevők szerint kijelentette: “Megvan a veszélye, hogy az orosz média eszközként használja fel a látogatást, valamint sérül a nemzetközi jog: az ukrán hatóságok engedélye nélkül a Krímbe utazni annyi, mint elismerni a moszkvai követeléseket”.

Claude Bartolone, a Nemzetgyűlés elnöke levélben közölte Fabius-szal, hogy a képviselők nem utazhatnak a nemzetgyűlés pénzén és nem szólhatnak a nevében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik