Nagyvilág

697 év börtönt kaptak a mexikói nőgyilkosok

Mexikoi-krematorium(960x640).jpg (Array)
Mexikoi-krematorium(960x640).jpg (Array)

Ciudad Juárezben nők sokasága tűnt el az utóbbi években. Prostitúcióra és drogkereskedelemre kényszerítették őket, majd jött a megölésük. Példát statuált a bíróság.

Példátlanul szigorú büntetést, egyenként 697 év börtönt szabtak ki Mexikóban kedden öt férfira 11 nő meggyilkolásáért az amerikai határnál fekvő Ciudad Juárez városban és a környékén. Chihuahua állam ügyésze szerint az elítéltek munkát ígértek az áldozatoknak, de prostitúcióra és drogkereskedelemre kényszerítették, majd megölték őket. Az ügyészi hivatal közleményében példaértékűnek és történelminek nevezte az ítéleteket.

Ciudad Juárezben több mint száz nőt gyilkoltak meg 1993 óta, 2008-ban szinte naponta veszett nyoma egy nőnek a határvárosban. Mint kiderült, a nőgyilkosságok zöme ugyanolyan módszerrel történt. Az áldozatokat a város melletti völgyben ásták el. A perben szereplő áldozatok holttestét három évvel ezelőtt találták meg.

Számos gyilkosság háttérét nem tudták feltárni a hatóságok. Egyes esetekben bíróság elé állították és el is ítélték a tetteseket, de a büntetések nem voltak túl szigorúak. A törvényszék ugyanis nem mondta ki, hogy az áldozatokat kimondottan azért gyilkolták meg, mert nők voltak.

Ebben az esetben azonban a bíróság úgy ítélkezett, hogy nemi hovatartozásuk miatt ölték meg az áldozatokat, ezért példátlanul szigorú büntetést szabott ki a tettesekre. Az elítélteknek – amellett, hogy egyenként közel hétszáz éves börtönbüntetést kaptak – kilencmillió pesót (több mint félmillió dollárt) kell fizetniük az áldozatok hozzátartozóinak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik