Külföld
Orban-Vucic(960x640).jpg (Array)

Vucic szerint a romáknak nincs okuk menekülni Szerbiából

Horváth Balázs
Horváth Balázs

hírszerkesztő. 2015. 07. 28. 15:13

„Nem vagyunk mi rasszisták" – mondta a miniszterelnök, aki szerint a történelmi okokból szegény szerbiai cigányoknak nincs politikai ellenfele.

A szerb miniszterelnök szerint a Németországban menedékjogot kérő szerb állampolgárok nem politikai okokból távoznak hazájukból, hanem azért, hogy pénzt szerezzenek.

Hagyományosan szegények

“Ezek nem is menedékkérők. Csak a németek pénzét akarják” – mondta Aleksandar Vucic a Süddeutsche Zeitung című német lapban kedden megjelent interjúban, arra a kérdésre, hogy mi válthatja ki a szerb menedékkérők számának nagymértékű emelkedését Németországban.

A Szerbiát elhagyó emberek többsége roma, pedig Szerbiában “a romáknak nincsenek politikai ellenfelei”, és a kormány “aggódik” az életkörülményeik miatt – tette hozzá a szerb miniszterelnök.

 

Arra a kérdésre, hogy miért nehezebb a romák sorsa, mint másoké, azt mondta, hogy ez “történelmi okokból” alakult így, és “a romák hagyományosan szegények”. A roma közösség nehéz helyzetének “nincsen semmi más oka”, hiszen “nem vagyunk mi rasszisták és nacionalisták, és minden polgárunknak ugyanolyan esélyeket biztosítunk” – mondta Aleksandar Vucic.

A kérelmek 99 százalékát visszadobják

A szerb állampolgárok az idei első fél év adatai alapján csaknem 16 ezer fővel a negyedik legnagyobb csoportot alkotják a németországi menedékkérők között, a szíriai, a koszovói és az albániai állampolgárok után. Az EU-n kívüli nyugat-balkáni országok – Szerbia, Koszovó és Albánia mellett Bosznia-Hercegovina, Macedónia és Montenegró – állampolgárai együttvéve pedig a németországi menedékkérők legnagyobb csoportját, nagyjából 40 százalékát alkotják.

A német menekültügyi hatóság a térségből származók kérelmének több mint 99 százalékát elutasítja, arra hivatkozva, hogy a Nyugat-Balkánon nincs üldöztetés.

A legtöbb nagy német párt szerint csökkenteni kell a nyugat-balkáni menedékkérők számát és arányát, hogy a forrásokat a háborús övezetekből, üldözetés elől érkező menedékkérők ellátására összpontosíthassák. Felmerült egyebek között, hogy fel kellene gyorsítani a nyugat-balkáni kérelmezők ügyeinek elbírálását, vagy meg kellene vonni tőlük a pénzbeli támogatást, hogy csökkenjen Németország vonzereje a régióban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.