Nagyvilág

Öreg ember nem vén ember, Fidel Castro előre látta a jövőt

fidel castro (Array)
fidel castro (Array)

A hidegháború hidegebb, mint valaha, 1973-at írunk épp, amikor Castro egy angol újságírónak elárulta, szerinte mikor jön az enyhülés Kuba és az Egyesült Államok között.

Ezt nagyon eltalálta Castro két sajtnézés közben, napok óta ezen pörög a dél-amerikai sajtó. A La Vanguardia szerint ‘73-ban Brian Davis megkérdezte Castrotól:

Hogy látja, mikor indul meg a párbeszéd a két ország között? Hiszen földrajzilag annyira közel fekszenek egymáshoz.”

A forradalmárból lett vezető elgondolkodott egy kicsit a válasz előtt, talán a jövőbe nézett és csak annyit mondott:

“Az USA akkor fog közeledni, amikor színes bőrű elnöke lesz, a pápát pedig Dél-Amerikából választják.”

Fidel és egy “Szeretem New Yorkot” póló 

A beszámolók szerint akkor többen csak mosolyogtak Castro jóslatán, ma pedig többen úgy gondolják, az egész csak egy legenda, de az igaz, hogy Obama színes bőrű, Ferenc pápa meg argentin. Fél évszázad után pedig újra van nagyköveti szintű kapcsolat az USA és Kuba között.

Kép: MTI

Kubai külügyminiszter 1959, a kubai forradalom óta nem járt hivatalosan Washingtonban, a két ország 1961-ben szakította meg diplomáciai kapcsolatait. A hajdani hidegháborús ellenségek az újrafelvételről két éve kezdtek egymásnál puhatolózni. A tárgyalások másfél éven át titokban folytak, mígnem tavaly decemberben bejelentették – egyszerre, ám nem együtt -, hogy kölcsönösen újranyitják nagykövetségeiket a másik fél fővárosában és normalizálják viszonyukat. A diplomáciai kapcsolat “felminősítésének” július 20-i dátumát – mint lehetséges legkorábbit – július elsején jelentették be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik