Külföld
Obama Etiópiában (Array)

Obama biztos lenne az újabb győzelmében, ha indulhatna

Horváth Balázs
Horváth Balázs

hírszerkesztő. 2015. 07. 28. 17:50

Bár „elég jó elnökként" képesnek tartja magát egy újabb győzelemre, de az alkotmány szerint leköszön, és ezt ajánlja az afrikai kollégáinak is.

Az amerikai elnök az Afrikai Unió (AU) addisz-abebai székhelyén beszélt kedden, történelmi jelentőségű afrikai körútja zárónapján. Obama hallgatósága előtt értetlenségének adott hangot amiatt, hogy a fekete kontinens bizonyos vezetői az alkotmányban rögzített hivatali idő kitöltése után is tisztségükben akarnak maradni, ami csak bizonytalansághoz és összetűzésekhez vezet.

Végre szabadul a kötöttségek alól

“Őszintén szólva nem értem ezt. A második mandátumomat töltöm. Rajongok a munkámért, de az alkotmány értelmében nem indulhatok újra a tisztségért. Emellett azt gondolom, hogy elég jó elnök vagyok, sőt azt is, hogy újraválasztanának” – fogalmazott Obama a 2016-ban esedékes elnökválasztásra utalva.

 
Fotó: MTI / AP/Evan Vucci 

Türelmetlenül várja az elnöksége utáni új életét, amikor már nem kell mindenféle biztonsági korlátok között élnie, vagyis szabadon sétálhat, a családjával töltheti az időt vagy visszatérhet Afrikába. Mint megjegyezte, bár ő még mindig viszonylag fiatal, tudja, hogy jót fog tenni hazájának egy új meglátásokkal bíró, új elnök.

Burundinak és Ruandának üzent

“Nem értem, miért akarnak az emberek olyan sokáig (hatalmon) maradni” – mondta. “Főleg akkor, amikor már sok pénzt szereztek” – tette hozzá Obama, aki az amerikai elnökök közül elsőként szólalt fel az Afrikai Unió (AU) képviselői előtt.

Burundiban belpolitikai válságot okozott az, hogy Pierre Nkurunziza elnök az alkotmány és az ország békéjét tíz éve szavatoló arushai megállapodásban foglaltak ellenére – amely két ciklus kitöltését teszi lehetővé az államfőnek – újra elindult az elnökválasztáson.

Ruandában a törvényhozók ugyancsak az elnöki mandátumra vonatkozó időbeli korlátozás feloldását tervezik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.