Nagyvilág

Meghalt az egyik leghíresebb holokauszttúlélő

Samuel Pisar (Array)
Samuel Pisar (Array)

Samuel Pisar 16 évesen került ki Dachau poklából, később pedig Kennedy tanácsadója is volt.

Nyolcvanhat éves korában hétfőn elhunyt Samuel Pisar lengyel származású amerikai holokauszt-túlélő – közölte a Francia Zsidó Intézmények Reprezentatív Tanácsa (Crif).

Pisar 1929. március 18-án született a lengyelországi Bialystokban. Tizenhárom éves volt, amikor a majdaneki koncentrációs táborba, majd Auschwitzba és Dachauba deportálták. A tábor felszabadításakor 16 éves volt, emlékeit és életét a Vér és remény – Auschwitz poklától a sikerek csúcsáig című könyvében írta meg.

 
Fotó: Europress (1991)

Egyetemi docensként és ügyvédként épített karriert az Egyesült Államokban, a hatvanas években pedig Kennedy elnök külkereskedelmi tanácsadójaként dolgozott. Franciaországban becsületrenddel tüntették ki, az UNESCO jószolgálati nagykövete és holokausztoktatásért felelős különmegbízottja volt.

Francois Hollande francia államfő is megemlékezett Pisarról. “Rendkívüli sorsú férfi volt, aki az elmúlt évszázad tragédiáit egyedülálló bátorsággal és életvággyal küzdötte le és előbbre vitte a világot” – méltatta a férfit Hollande.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik