Nagyvilág

Kimondták a halálos ítéletet Kadhafi fiára

Szeif al-Iszlám Kadhafi (Array)
Szeif al-Iszlám Kadhafi (Array)

Nem biztos, hogy végre is tudják hajtani, mert az egykori diktátor fia egy milícia fogságában van, akik nem hajlandók átadni a tripoli iszlamista kormánynak.

Kedden halálra ítélték Tripoliban a 2011-ben megölt egykori líbiai diktátor, Moammer Kadhafi egyik fiát, Szeif al-Iszlámot, illetve a Kadhafi-rendszer nyolc magas rangú tisztviselőjét – tudósít az MTI.

A Kadhafi-fiú nem volt jelen az ítélethirdetésen, mert az az-Zintán milícia börtönének foglya az északnyugat-líbiai Zintánban. A milícia szembenáll a tripoli székhelyű, a nemzetközi közösség által el nem ismert iszlamista kormánnyal és nem voltak hajlandók Szeif al-Iszlám átadására sem, mert úgy gondolják, hogy a tripoli hatóságok nem lennének képesek szavatolni a tárgyalás jogszerűségét.

Szeif al-Iszlámot régen apja lehetséges utódjaként emlegették. A forradalom után viszont megvádolták azzal, hogy háborús bűnöket követett el az apja megdöntésére irányuló felkelés idején, a békés tüntetések vérbe fojtásakor. A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság is perbe fogta emberiesség elleni bűncselekmények miatt.

Kadhafi uralmának megdöntése óta Líbia nem képes kilábalni a káoszból, a törvényesen megválasztott, Tobrukban székelő kormány teljesen tehetetlen a különböző fegyveres milíciákkal szemben. A Szeif al-Iszlám elleni bírósági eljárást a tobruki igazságügyi minisztérium elítélte, a tárcavezető szerint a tripoli bírák fenyegetés és iszlamista befolyás alatt állnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik